Навигација
ViberX logo

Делегација из Нижњег Новгорода у посјети Универзитету у Бањој Луци

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

За делегацију из Нижњег Новгорода (Русија), коју чине први проректор Државне пољопривредне академије проф. др Владимир Бесчетнов, директор Међународне агенције за иновације у Приволшком федералном округу Јуриј Смородов и главни уредник портала за промоцију инвестиција Venturevolga.com. Александар Благов, а која на Универзитету у Бањој Луци (УНБЛ) борави од 02. до 06 јуна, данас је у Ректорату организован свечани пријем.

Делегација из Нижњег Новгорода у посјети Универзитету у Бањој Луци

Том приликом ректор Универзитета проф. др Станко Станић и први проректор Државне пољопривредне академије потписали су Уговор о сарадњи ове двије високошколске институције.

Делегација из Нижњег Новгорода у посјети Универзитету у Бањој Луци

Свечаном пријему и потписивању уговора присуствовали су и проректор за међународну сарадњу проф. др Валерија Шаула и најуже руководство Пољопривредног факултета УНБЛ: декан проф. др Александар Остојић, продекан за међународну сарадњу и научно-истраживачки рад доц. др Миљан Цветковић и продекан за наставу доц. др Небојша Савић.
Изражавајући задовољство због потписивања споразума, гости и домаћини су се сложили да постоји простор и обострани интерес за сарадњу, не само Пољопривредног факултета, него и осталих организационих јединица Универзитета са поменутим институцијама из Нижњег Новгорода.

Делегација из Нижњег Новгорода у посјети Универзитету у Бањој Луци

Након што је укратко представио Државну пољопривредну академију, проф. Бесчетнов је нагласио да су студенти Универзитета у Бањој Луци добродошли на њихову високошколској инстутицији која има скоро 85 година дугу традицију и завидне резултате у области научно-истраживачког рада и оспособљавања кадра специјализовоног за област пољопривреде. Он је додао да ће за овдашње студенте који се одлуче да студирају на Академији бити обезбјеђено да у релативно кратком року савладају руски језик.

Ректор Станић је такође изразио спремност Универзитета у Бањој Луци да угости студенте Државне пољопривредне академије, истичући да би научно-стручни скуп „Студенти у сусрет науци“ могао бити једна од првих прилика за конкретну размјену знања и искустава, али и дружење младих академаца ових двију институција.

Делегација из Нижњег Новгорода у посјети Универзитету у Бањој Луци

Након састанка у Ректорату, за госте из Њижњег Новгорода је уприличен пријем и на Пољопривредном факултету гдје су их декан, продекани и остали запослени упознали са радом и историјатом Факултета, студијским програмима, кадровским и осталим ресурсима, као и са оствареним резултатима.
Наглашавајући да је Факултет отворен за све видове сарадање са институцијама које они представљају, декан Остојић је госте подсјетио да је пољопривреда једна од стратешких развојних грана Републике Српске, те да се појачана заинтересованост младих људи да изучавају ову област манифестује и на тај начин што већ сада Факултет не може да прими све оне који би жељели да упишу овај студиј. Декан је додао да Факултет доста пажње посвећује оспособљавању властитог кадра и научно-истраживачком раду, те да традиционално, успјешно организује Међународни симпозијум и научно-стручно савјетовање агронома Републике Српске.

Након што су одгледали кратки филм о Пољопривредном факултету, гости из Русије су кроз презентације које су припремили запослени на Институту за генетичке ресурсе упознати и са дјелокругом рада и досадашњим достигнућима и ове организационе јединице Универзитета, те им је укратко представљено Заштићено подручје „Универзитетски град“ и Ботаничка башта којима Институт управља.

У наставку посјете гости су обишли лабораторијски комплекс Пољопривреденог факултета, као и остатак Кампуса, након чега је, у организацији Факултета, услиједила посјета угледним пољопривредним газдинствима и фирмама у околини Бање Луке.

Наредних дана гости из Нижњег Новгорода ће имати прилику да се састану са представницима Министарства пољопривреде, Привредне коморе и Пољопривредног института Републике Српске, а све у циљу успостављања сарадње, али и упознавања са могућностима инвестирања.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/3386/rusi_3.jpg