Навигација
ViberX logo

Суфинансирање магистарских радова, докторских дисертација, пројеката младих истраживача и научних публикација

Наука и развојУниверзитет у Бањој Луци

Министарство науке и технологије расписало је конкурс за суфинансирање 20 студената постдипломског студија при изради магистарских и 55 докторских радова, суфинансирање пројекaта са младим истраживачима, као и суфинансирање научних публикација у 2014. години и за ове намјене биће издвојено укупно 530.000 КМ.

На конференцији за новинаре одржаној у понедјељак 5. маја, министар науке и технологије проф. др Јасмин Комић је изјавио да је за суфинансирање студената постдипломског студија при изради магистарских радова предвиђено 35.000 КМ. Он је истакао да је овај конкурс отворен до 31. јула, до када траје и конкурс за суфинансирање 55 студената при изради докторских радова и за ове намјене обезбијеђено је укупно 165.000 КМ
- Министарство науке и технологије за пројекат запошљавања четири млада истраживача ове године издваја 180.000 КМ, а пријаве на овај конкурс могу да се доставе до 31. октобра - рекао је Комић.



Помоћник министра за технологију Биљана Војводић је рекла да Министарство расписује и конкурс за финансијску подршку пројеката развоја технологијa, набавке опреме и учешћа на стручним скуповима о развоју технологијa у Републици Српској за 2014. годину, за шта је укупно предвиђено 213.000 КМ.

- Од тога, 80.000 КМ је предвиђено за пројекте из области развоја технологија, 103.000 КМ за пројекте обезбјеђења савремене опреме, а 30.000 КМ за учешће на стручним скуповима о развоју технологије. Овај конкурс је отворен до 20. августа - рекла је Војводић.

Она је додала да Министарство науке и технологије осми пут за редом организује такмичење за најбољу технолошку иновацију заједно са Министарством провете, науке и технолошког развоја Србије и организационим тимом Факултета техничких наука из Новог Сада и то у категорији реализоване иновације. Наградни фонд износи 35.000 КМ, а тимови могу да се пријаве до 10. јуна ове године.

Помоћник министра за науку Синиша Марчић је најавио организовање петог Balkan Venture Foruma 15. и 16. маја на Јахорини, на којем се очекује учешће минимално 25 инвеститора из региона, Европе и САД-а, те презентације 50 пословних идеја из региона. Очекује се минимално 200 учесника из БиХ, Србије, Хрватске, Словеније, Македоније, Црне Горе, Италије, Њемачке, Аустрије, Албаније, Бугарске, Турске и других земаља.

- Организатор форума је Иновациони центар Бања Лука. Циљ овог догађаја је промоција предузетништва, подршка развоју МСП, привлачење инвеститора, посредовање између предузетника и инвеститора и промоција комерцијализације иновација у регији Балкана - рекао је Марчић.

У прилогу су конкурси.
Конкурс за суфинансирање магистарскихи докторских радова, пројеката са младим истраживачима, као и суфинансирање научних публикација

Koнкурс за финансијску подршку пројеката развоја технологијa, набавке опреме и учешћа на стручним скуповима о развоју технологијa у Републици Српској за 2014. годину