Навигација
ViberX logo

Регионална конференција о оквирном програму ЕУ за науку и истраживање “Хоризонт 2020” одржана у Будви

Наука и развојУниверзитет у Бањој Луци

Министарство науке Црне Горе, у сарадњи са Европском комисијом, Генералним директоратом за истраживање и иновације, 4. марта 2014. године било је домаћин велике Регионалне конференције поводом званичног почетка реализације новог Оквирног програма ЕУ “Хоризонт 2020” за земље Западног Балкана. Ријеч је о најзначајнијем оквирном програму за науку и истраживање лансираном до сада, који ће научним заједницама Европе, за наредних седам година, ставити на располагање готово 80 милијарди еура за истраживања и иновације.

Конференцију је отворила проф. др Сања Влаховић, министарка науке у Влади Црне Горе, а презентацију новог програма имао је Волфганг Бурчер, замјеник генералног директора за истраживање и иновације ЕК.

Представник Европске комисије, Волфганг Бурчер, је нагласио да је регионална конференција прилика да се види шта Хоризонт 2020 нуди за земље Западног Балкана. Бурчер је навео да новац из овог Оквирног програма може да нам омогући да интензивирамо сарадњу у региону, али и у развоју заједничких пројеката. С друге стране, то је и прилика за рад са неким од најеминентнијих свјетских стручњака који долазе из Европе.

На регионалној конференцији Хоризон 2020. говорили су министри образовања, науке и технологије Албаније, Босне и Херцеговине, Србије, Косова и амбасадор Македоније у Црној Гори, а у другом дијелу конференције представници ЕУ.

Свим присутнима представљене су све тематске области Хоризонта 2020, са посебним фокусом на област “Друштвени изазови – безбједност хране и одржива пољопривреда”, уз опис могућности које се нуде под Марија Кири акцијама, као и детаљна објашњења о начину апликације за програме и пројекте у оквиру Хоризонта.

Била је ово изванредна прилика за све присутне научнике и истраживаче да се на лицу мјеста упознају са новим, поједностављеним процедурама које се тичу пријављивања пројеката и њихове селекције под новим Оквирним програмом, те да у директној комуникацији са представницима ЕК добију све потребне информације о будућим активностима Комисије на плану науке и истраживања, али и успоставе међусобне контакте, који им могу обезбиједити основ за будуће заједничке наступе у програмима Европске уније у области науке и истраживања, имајући у виду значај регионалног приступа.

Конференцији је присуствовало преко 200 експерата, научника и истраживача Западног Балкана, представници ЕУ и велики број амбасадора ЕУ и региона.

У прилогу презентације са Конференције.

H2020 Друштвени изазови-безбједност хране и одржива пољопривреда

H2020 Изврсност у науци - Марија Склодовска Кири акције

H2020 Правила приступања