Навигација
ViberX logo

Студенти политичких наука из иностранства посјетили Универзитет у Бањој Луци

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Представници Међународног удружења студенета политичких наука (The International Association for Political Science Students -IAPSS), у оквиру студијског путовања по Босни и Херцеговини, 4. октобра су посјетили  Универзитет у Бањој Луци.

Око 15 студената различитих националности који долазе са различитих студијских програма , углавном у области политичких наука, у посјету БиХ дошли су са намјером да се подробније упознају са процесом изградње институција и очувања стабилности, са актуелном политичком и економском ситуацијом, посљедицама протеклог рата и будућим изазовима.

Професор Милош Шолаја

Боравећи на Универзитету у Бањој Луци , гости из иностранства су више о овим и сличним темама  могли да чују од професора Факултета политичких наука Милоша Шолаје. Током излагања одржаног у сали за презентације Ректората , Шолаја је између осталог упознао стране студенте политичких наука о тренутном стању у БиХ када је ријеч о развоју демократије и изградњи институција, уз кратак осврт на дешавања од почетка деведесетих и распад бивше Југославије, те настанак БиХ са садашњим државним устројством као заједнице два ентитета, до тренутне позиције БиХ на њеном путу ка Европској унији.

Студенти политичких наука

Након поменутог излагања студенти из иностранства су имали прилику да постављају питања, а посебно интересовање су показали за улогу појединих међународних фактора , попут САД и Европске уније, како у прошлости- кроз процес успоставе мира у БиХ и имплементацију Дејтонског мировног споразума, тако и у актуелном тренутку, али и  за њихову потенцијалну улогу у наредном периоду.
Осим у разговору са  професором  Шолајом, страни студенти су о питањима  која су их интересовала дискутовали и са колегама са Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци који су такође присуствовали поменутом предавању у Ректорату.