Навигација
ViberX logo

Позив за присуствовање презентацији TEMPUS пројекта „Успостављање осигурања квалитета у докторским студијима“

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

У понедјељак, 30. септембра 2013. године, у 12 часова, у Сали за презентације Ректората Универзитета у Бањој Луци, одржаће се презентација TEMPUS  пројекта  “Успостављање осигурања квалитета у докторским студијима”. Тим поводом, позивају се сви заинтересовани да присуствују овом догађају.

Докторске студије имају посебно мјесто у Европском научно-истраживачком простору и области високог образовања (European Research Area i European High Education Area),  и  означене су као  кључни елемент научног и технолошког развоја сваког друштва. Кроз њих се формира кадар са највишим степеном компетенција за сваку поједину образовну, истраживачку или умјетничку област, као и кадар носилац развоја привреде, културе и јавног сектора.

Развој квалитетних докторских студија који би били у функцији истинског друштвеног развоја, сусреће се са многобројним изазовима. На нашим просторима ти су изазови бројни и комплексни,  с једне стране условљени чињеницом да смо ми још увијек друштво у транзицији,  а са друге стране чињеницом да имамо иза себе насљеђе једног крутог образовног система који је у великој мјери инкомпатибилан са савременим научним токовима и захтјевима које он поставља пред образовне и истраживачке установе. Један од пројеката  у области високог образовања,  финансиран од стране ЕУ, а у оквиру TEMPUS  програма под називом “Успостављање осигурања квалитета у докторским студијима” (Embedding Quality Assurance in Doctoral Education)  управо има за циљ да адресира тренутне проблеме и дефинише стратешке правце докторских студија на јавним универзитетима (8) у БиХ. Координатор пројекта (2011-2014) је Универзитет у Хајделбергу, Њемачка уз помоћ агенције WUS Austria (http://www.wus-austria.org/), канцеларија у Сарајеву.

Презентација ТЕМПУС пројекта