Навигација
ViberX logo

Стипендије за хиљаду студената

Стипендије и програмиУниверзитет у Бањој Луци

Министарство просвјете и културе Републике Српске додијелиће у 2013. години хиљаду стипендија студентима високошколских установа у Републици Српској и редовним студентима првог циклуса студија на високошколским установама у Федерацији БиХ на студијским програмима са Листе студијских програма за 2013. годину: ветеринарство, радиолошка техника и латински језик и римска књижевност. Планиране су и 74 стипендије студентима у иностранству а у буџету је за ове намјене планирано 2,2 милиона марака.

 „Новина у односу на прошлу годину је да право конкурисања у категорији ''остали студенти'' имају студенти - дјеца ратних војних инвалида од прве do шесте категорије, док су у претходном периоду имали право да конкуришу студенти - дјеца ратних војних инвалида од прве до четврте категорије“, рекао је министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић,.

 Конкурисати могу и студенти који су први пут уписали прву годину студија на високошколским установама у Републици Српској, а који су током средњошколског образовања освојили једно од прва три мјеста на међународним олимпијадама на којима ученици из Републике Српске имају право учешћа.

 

Студенти I, II i III циклуса студија у иностранству могу конкурисати за студентску стипендију ако студирају студијске програме који се не изводе у Републици Српској, а на којима се стичу звања за дефицитарна занимања.
 

 

Непотпуне и неблаговремене пријаве неће се разматрати а представници заинтересованих студентских представничких тијела високошколских установа имају право непосредног увида у рад Комисије за додјелу стипендија, која разматра пријаве на Јавни конкурс и утврђује приједлог за додјелу стипендија.

Конкурс за стипендирање студента у Републици Српској расписан је у категорији успјешни студенти првог циклуса студија, студенти са пребивалиштем у изразито неразвијеној општини, остали студенти, студенти са инвалидитетом, успјешни студенти другог и трећег циклуса студија и студенти са инвалидитетом другог и трећег циклуса студија.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2204/stipendije_za_hiljadu_studenata.jpg