Навигација
ViberX logo

Објављен конкурс за стипендије Министарства просвјете и културе Републике Српске

КонкурсиУниверзитет у Бањој Луци

Министарство просвјете и културе Републике Српске расписало је конкурс за додјелу стипендија из буџета Републике Српске. Планирано је да се стипендира 800 студената, за шта је обезбијеђено око два милиона конвертибилних марака.

Конкурс за стипендије расписан је, у складу са Правилником за додјелу стипендија, за четири категорије студената: за успјешне студенте, за студенте из изразито неразвијених општина, за студенте који студирају у иностранству и за остале студенте.

Право на стипендију за успјешне студенте имају редовни студенти високошколских установа у Републици Српској првог циклуса студија са просјеком оцјена 8,5 и више.

Студенти из Берковића, Источног Мостара, Калиновика, Кнежева, Крупе на Уни, Купреса, Лопара, Невесиња, Осмака, Пелагићева, Петровца, Рогатице, Рудог, Шековића, Устипраче, Чајнича и Љубиња са просјеком оцјена 8 и више имају право на стипендију за студенте из изразито неразвијених општина.

Право на стипендију за студиј у иностранству имају студенти првог, другог и трећег циклуса студија у иностранству, односно студенти који су магистарски или докторски студиј уписали у иностранству у складу са важећим прописима, а који похађају студијске програме математике, физике, информатике, машинства, електротехнике и геодезије, са просјеком оцјена 9 и више.

Право на стипендију за остале студенте имају студенти са посебним потребама, студенти из социјално угрожених породица, студенти-инвалиди Отаџбинског рата, дјеца погинулих бораца и дјеца ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, студенти без једног или оба родитеља, студенти из породице са два или више студената и студенти који су били смјештени у домове за незбринуту дјецу или у хранитељске породице до пунољетства, са просјеком оцјена 7,5 и више.

Конкурс је објављен на Порталу Владе Републике Српске – страница Министарства просвјете и културе (www.vladars.net), а 18.11.2008. године (уторак) биће објављен у свим дневним листовима у Републици Српској. Конкурс за студиј у иностранству биће отворен 30 дана, а за све остале категорије 21 дан рачунајући од дана објављивања конкурса у штампи.

 

Упуство за студенте о подношењу пријаве

Јавни конкурс за успјешне студенте

Пријава- успјешни студенти

Јавни конкурс за студенте неразвијених општина

Пријава- студенти из неразвијених општина

Јавни конкурс за студенте у иностранству

Пријава- студиј у иностранству

Јавни конкурс за остале студенте

Пријава- остали студенти