Навигација
ViberX logo

Додик против да и деца министара буду на листи

КонкурсиУниверзитет у Бањој Луци
БАЊАЛУКА – Омбудсман РС Нада Граховац јуче је позвала руководство Фондације „Др Милан Јелић“ да преиспита одлуку о избору студената за стипендију и да објави ранг листу свих кандидата који су конкурисали, њихова годишта и просек оцена и на тај начин врати поверење у институције система.

Објављивање списка студената који су добили стипендије изазвало је велико интересовање јавности, а уследиле су критике што су на списку и деца неколицине министара у Влади РС и јавних личности. Премијер Додик је затражио да сви министри, њихови помоћници, декани, ректори и други државни службеници чија су деца добила стипендију, повуку њихова имена с листе.
„Све док се на списку налази иједно име које не испуњава тражене услове или је изостављено само једно име које припада најбољима, нисте оправдали поверење које вам је указано при објављивању једног племенитог и одговорног задатка“, навела је Нада Граховац у отвореном писму председнику Управног одбора Фондације Мирку Стојићу и директору Фондације Нини Јаузу.
У писму се наводи да је јавности саопштен број стипендиста, износ стипендија, критеријуми који се морају испуњавати и дефицитарна занимања, али да јавности нису јасни критеријуми по којима се одлучивало о избору кандидата, односно да је „већ свима јасно да се у много чему одступило од онога што је утврђено“.
Омбудсман РС подсећа да су оснивањем Фондације за стипендирање најбољих ученика и студената по први пут на просторима РС требали бити препознати и награђени најбољи и да би све било идеално да је таква идеја реализована на начин на који су сви очекивали.
Директор Фондације Нино Јауз изјавио је да су сви кандидати имали исти третман и да нико није протежиран, без обзира на то ко су му родитељи.
„Наравно да подшку треба дати онима који су лошијег имовинског стања и то ћемо убудуће урадити. Сигурно је да је стипендија њима потребнија, али ако неко испуњава услове, а конкурисао је онда нико у Фондацији није могао да га елиминише само зато што је доброг имовинског стања“, рекао је Јауз.
Он подсећа да су услови за конкурс били успех студента у досадашњем школовању и свим другим активностима-спорту, уметностима, културном раду, усавршавању и такмичењима. Критеријуми су били просек оцена, година студија, успеси на такмичењима, усавршавању студената, друштвене активности и препоруке које су студенти доставили.

Премијер критиковао критеријуме Фондације

Чланови Фондације су информисали и премијера Додика о начину расписивања конкурса и критеријумима по којима су додељиване стипендије.
„Премијер нам је сугерисао да убудуће обратимо више пажње на имовинско стање младих којима ћемо давати подршку“, рекао је Јауз.
Од 672 кандидата стипендију је добило 130 студената, а износи стипендија се крећу од 400 до 800 КМ. Фондација је најпре изабрала 50, па 82 студента који су требали добити стипендије од 500 до 1.000 КМ. Након интрервенције премијера РС износ стипендија је смањен како би се повећао број стипендиста.