Навигација
ViberX logo

Студенти из РС и Србије имаће и даље исти статус

Универзитет у Бањој ЛуциОпште
БЕОГРАД, 19. ЈАНУАРА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске /РС/ Игор Радојичић изјавио је након данашњег састанка са ректором Београдског универзитета Бранком Ковачевићем да ће Београдски универзитет наставити да третира студенте из Републике Српске као домаће, а исти статус имаће и студенти из Србије у РС.

Радојичић је рекао новинарима да је позвао Ковачевића, који му је био ментор на постдипломским студијама на Електротехничком факултету у Београду, да са делегацијом Београдског универзитета 5. и 6. фебруара у Бањалуци учествује на стручној конференцији о реформи образовања и изнесе приједлоге како државне и приватне факултете поставити у складу Болоњском декларацијом.

Предсједник Народне скупштине РС истакао је да у БиХ постоји проблем што не може да се донесе оквирни закон о високом образовању због политичких неслагања.

Ковачевић је рекао да се нада да ће европски фондови бити отворени и за Србију и за Републику Српску у области образовања како би правили заједничке нове пројекте у вези са научно-истраживачким радом.

"Ја ћу на скупу у Бањалуци покушати да заједнички са осталим партнерима из региона западног Балкана разговарам и да пробамо да што пре решимо проблеме који постоје у региону и да живимо као сав нормалан свет", рекао је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да је разговарано о сарадњи Бањалучког и Београдског универзитета, додајући да је заједнички задатак да се направе закони и правна регулатива, као и образовни систем који је компатибилан европском јер је заједнички циљ чланство у ЕУ.

На састанку је било ријечи о томе докле се стигло са Болоњским процесом у Бањалучком и Београдском универзитету, као и о теми акредитација, реформи школства, дефинисању нових студијских планова и програма о стандардима, критеријумима за финансирање, те сарадњи и заједничким наступима и заједничким пројектима.