Навигација
ViberX logo

Потписан уговор о сарадњи универзитета у Бањој Луци и Београду

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

БАЊАЛУКА, 3. НОВЕМБРА - Ректори бањалучког и београдског универзитета Станко Станић и Дејан Поповић потписали су данас Уговор о сарадњи ова два униврзитета, оцјењујући да он представља потврду вишедеценијске успјешне сарадње, али и изазов за потпунију примјену болоњских процеса и европских стандарда уграђених у законе о високом образовању Србије и Републике Српске.

"Универзитет у Београду сматрамо својим матичним универзитетом, пошто је прије 31 годину активно учествовао у формирању бањалучког Универзитета, због чега данашњи Уговор о сарадњи доживљавамо као потврду успјешне сарадње која отвара нове могућности унапређења образовног система на принципима Болоњске декларације", рекао је Станић новинарима након свечаности потписивања.

Он је најавио да ће ових дана делегације бањалучког и београдског универзитета договорити појединости нових облика сарадње, прије свега у оквиру заједничког рада на научно-истраживачким пројектима, наступима на међународним научним скуповима и другим академским активностима у земљи и иностранству.

"Потписивањем овог споразума, и поред успјешне деценијске сарадње, која није била институционализована, сада стварамо праве темеље за дугорочну сарадњу на путу укључивања оба универзитета у јединствени европски академски простор", рекао је Поповић.

Он је нагласио да Универзитет у Београду, и поред тога што важи као најстарији универзитет у региону и трећи у Европи, високо цијени сарадњу са Универзитетом у Бањалуци, којом "профитирају обе академске институције, али и читава академска заједница у Србији и Српској".

Поповић је навео да београдски Универзитет има 78.000 студената, 2.550 професора, 2.500 асистената и истраживача, 31 факултет и осам научних института.

Свечаности потписивања Уговора о сарадњи универзитета у Београду и Бањалуци, присуствовали су декани бањалучких и представници београдских факултета, који су, уједно, били и "свједоци потписаног документа".