Навигација
Viber

ЗАВРШЕНО "ЗИДАЊЕ СКАДРА"

КонкурсиУниверзитет у Бањој Луци

СТАНКО СТАНИЋ ИЗАБРАН ЗА РЕКТОРА УНИВЕРЗИТЕТА У БАЊОЈ ЛУЦИ

ЗАВРШЕНО "ЗИДАЊЕ СКАДРА"

БАЊА ЛУКА, 30. 05. 2006. - Савјет Универзитета у Бањој Луци јуче је, на приједлог Наставно-научног вијећа, за ректора Универзитета изабрао бившег декана Економског факултета проф. др Станка Станића.

Професори Остоја Милетић, Драго Тешановић и Петар Марић именовани су за проректоре за наставу, финансије и међународну сарадњу на Универзитету.

Предсједник Савјета бањолучког Универзитета академик Рајко Кузмановић, казао је да је за Станићево именовање за ректора гласало двије трећине чланова Савјета.

- То јасно показује да је Вијеће универзитета за ректора предложило првог човјека и да је изборна процедура добро организована. Универзитет у Бањој Луци ускоро би требало да добије и проректора за научноистраживачки рад, као и студента проректора - рекао је Рајко Кузмановић.

Именовање нове управе Универзитета у Бањој Луци, додао је Кузмановић, представља само први корак у спровођењу болоњског процеса и усвајања европских стандарда високог образовања.

Послије дуго времена, нагласио је новоименовани ректор бањолучког Универзитета Станко Станић, зидање Скадра на Бојани, како је назвао избор ректора и проректора, је завршено.

У складу са Законом о високом образовању Републике Српске, који би требало да буде усвојен до септембра, стварање интегрисаног универзитета и побољшање материјално-финансијског положаја послови су којима ће ново руководство Универзитета посебно позабавити, нагласио је Станић.

- Поразно је да неки професори имају примања од 400 до 800, а други чак и више од шест хиљада марака. Овакво стање морамо хитно да промијенимо и у ову област уведемо више реда - подвукао је Станић.

Осим тога, казао је, неопходно је побољшати студентски стандард и створити амбијент у којем ће студенти и професори бити равноправни учесници наставног процеса.

За кратко вријеме, додао је Станић, ново руководство Универзитета провјериће колико су поједини факултети одмакли у спровођењу болоњаког процеса.

- Нажалост, чини ми се да се о "Болоњи" још само прича, а да се у пракси јако мало примјењује. Свјестан сам сложености задатка кога сам се прихватио и зато очекујем да ћу у својој намјери да високо школство Српске једног дана заиста постане дијелом европске зоне високог образовања имати подршку републичког Министарства просвјете и културе, професора и студената - поручио је ректор Универзитета у Бањој Луци Станко Станић.