Навигација

ОС07УПУ - Управни поступак и управни спор

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмПраво
НазивУправни поступак и управни спор
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
ОС07УПУобавезан74П + 2В8.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
Положен испит из Управног права (општи и посебни дио).
Циљеви изучавања предмета
Циљ изучавања овог предмета је да студенти стекну основна и продубљена знања о најважнијим питањима и правним институтима права општег управног поступка и права управног спора, односно да у потребној мјери овладају материјом важећег општег управног и управно-судског режима у Републици Српској. Крајњи циљ је да се студенти што боље теоријски и практично оспособе за рад из проблематике права општег управног поступка и управно-судског поступка.
Исходи учења (стечена знања)
Стицањем основних и проширених теоријских и практичних знања из овог наставног предмета студенти ће бити у могућности да се баве најразличитијим пословима и задацима који претпостављају примјену опште управне и управно-судске материје.
Садржај предмета
Управно процесно право као дио система управног права Републике Српске. Општи и посебни управни поступци. Основна начела општег управног поступка. Надлежност за одлучивање у управном поступку. Странка у управном поступку. Начини општења учесника у управном поступку. Рокови и враћање у пријашње стање. Трошкови поступка Одржавање реда у поступку. Покретање поступка и спајање управних ствари у један поступак. Диспозитивне страначке радње у поступку. Скраћени поступак. Посебан испитни поступак. Окончање првостепеног поступка. Поступак по жалби. Ванредна правна средства у управном поступку. Управни извршни поступак. Врсте и облици контроле над радом управе. Англо-амерички и француски модел судске контроле управе. Појам управног спора. Врсте управног спора. Предмет управног спора. Учесници управног спора. Разлози за покретање и вођење управног спора. Тужба у управном спору. Ток управно-судског поступка. Окончање управног спора. Правна средства у управном спору. Обавезност и извршење правоснажних судских пресуда из управног спора. Поступак заштите права и слобода појединаца зајамчених уставом.
Методе извођења наставе
Предавања, вјежбе, семинарски радови, консултације, практични рад кроз симуловане вјежбе које се проводе ангажавањем стручњака из праксе.
Литература
  1. Мирјана Рађеновић, Право општег управног поступка и управног спора, Правни факултет, Бања Лука, 2019.
Облици провере знања и оцењивање
Провјера знања се врши у слладу са Правилима студирања на првом и другом циклусу студија.