Навигација

ОС07УПП - Управно право (општи и посебни дио)

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмПраво
НазивУправно право (општи и посебни дио)
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
ОС07УППобавезан54П + 2В8.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
Циљеви изучавања предмета
Овај предмет има циљ да упозна студенте са појмовним одређењем управе као сложене и динамичне друштвене појаве. Темпо промјена у овој области је убрзан, посебно ако се има у виду да управа све више постаје организатор и координатор низа послова у вези са остваривањем егзистенцијалних и развојних циљева друштва. Управно право као нормативна дисциплина покрива управу, те са тог становишта треба да упозна студенте са организацијом, садржином и контролом рада управне власти.
Исходи учења (стечена знања)
Студенти се оспособљавају за разумјевање принципа и прописа управног права о организацији, садржини и контроли рада органа управе, управних организација, органа јединица локалне самоуправе и других вршилаца на основу закона повјерених јавних овлаштења.
Садржај предмета
Појам, организација и функција управе. Управа у организационом и функционалном смислу. Појам и предмет управног права. Настанак и развој управног права. Управно-правни однос. Однос управног права према другим гранама права. Извори управног права, материјални и формални извори. Контрола управе. Облици контроле. Вршиоци управне дјелатности. Кадрови управе. Вршиоци послова управе на локалном нивоу. Однос државне управе и других државних органа, грађана и других субјеката. Недржавна управа. Јавне службе. Дјелатност и функције органа јавне управе. Акти управе, појам и класификација. Управни акти, материјални акти, управни прописи и управни уговори. Погрешни управни акти. Неисправни, незаконити. Уклањање погрешних управних аката из правног поретка. Односи између општег и посебног дијела управног права. Посебне управне ситуације у области одбране. Посебне управне ситуације у области унутрашњих послова. Полиција у правној држави. Организација и функције полиције. Гранична полиција. Државна агенција за истраге и заштиту. Организација функције полиције у РС. Лични статус грађана, држављанство, лично име, пребивалиште и боравиште. Посебне управне ситуације у областима васпитања и образовања, здравствене заштите, социјалне заштите и културе. Управно-правни односи и јавна добра. Државна имовина и имовина других јавних субјеката. Јавна добра. Управно ограничавање својине.
Методе извођења наставе
Предавања, вјежбе и обрада самосталних радова студената. Упознавање студената са радом управе путем посјете локалној и републичкој управи. Консултације.
Литература
  1. Петар Кунић, Управно право – друго издање, Правни факултет, Бања Лука, 2010;
  2. Петар Кунић, Управно право -посебни дио, Правни факултет, Бања Лука, 2008.
Облици провере знања и оцењивање
Провјера знања врши се у складу са Правилима студирања на првом и другом циклусу студија.