Навигација

ОА19АУСД - Архитектура и умјетност Савременог доба

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмАрхитектура
НазивАрхитектура и умјетност Савременог доба
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
ОА19АУСДобавезан43П + 0В4.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
  Условљност другим предметимаОблик условљености
  за похађање, предиспитне обавезе на нижим предметима Архитектуре и умјетности за полагање, положени нижи предмети Архитектуре и умјетностиНема.
  Циљеви изучавања предмета
  Савладавање и разумијевање историје савременог архитектонског и умјетничког стваралаштва од краја XIX вијека до данас. Савладавање естетске анализе савременог стваралаштва у архитектури и умјетности уопште. Разумијевање увођења нових материјала и техника грађења, промјене естетских схватања простора и функције објеката, као и упознавања са архитектонским и грађевинским опусом врхунских стваралаца на пољу архитектуре који су обиљежили прелаз између 19. и 20, 20. и почетке 21. вијека.
  Исходи учења (стечена знања)
  Коначно повезивање искустава Старог, Средњег и Новог вијека и интегрално разумијевање еволуције људске мисли и рада до савременог доба. Архитектонско и умјетничко стваралаштво савременог доба. Изучавање развоја архитектуре, урбанизма и умјетничког стваралштва у Савременом добу. Изучавање естетике и философије Савременог доба, са освртом на „промене“ у самом схватању феномена уметничког стварања. Савремене естетске теорије о савременим архитектонским и уметничким делима. Обједињавање знања о савременој умјетности и развоју архитектуре и урбанизма, првенствено Западног свијета, те адекватно довођење у међусобну везу сваке од појава, развојних праваца, стилова, али и дјеловања појединачних архитеката. Стицање неопходног предзнања за успјешно похађање наставе на другим предметима, облоковање основе за стварање личног приступа развоју архитектонских идеја.
  Садржај предмета
  Архитектонско и умјетничко стваралаштво од краја 19. вијека до данас. Паралелно праћење развоја архитектуре, умјетности, и естетских принципа и философије тог доба, кроз цијели семестар. Појава модерне архитектуре. Правци у модерној архитектури 1900-1950. Чикашка школа. Арт нуво. Виктор Орта, Чарлс Рени Мекинтош. Антонио Гауди. Огист Пере и Тони Гарније. Бечка сецесија. Ото Вагнер. Јозеф Марија Олбрих. Јозеф Марија Хофман. Орнамент и злочин. Адолф Лос. Френк Лојд Рајт. Ле Корбизије. Мис Ван дер Рое. Кубизам. Експресионизам. Де Стил. Валтер Гропијус. Баухаус. Нова објективност. Конструктивизам. Интернационални стил. Импресионизам. Постимпресионизам. Умјетност између два рата. Авангардне појаве XX вијека. Модерна архитектура и умјетност након 1945. год. Метаболизам. Деконструктивизам. Критички регионализам. Постмодернизам. Архитектура и умјетност на крају XX вијека. Преглед развоја архитектуре и умјетности данашњице. Прицкерова награда.
  Методе извођења наставе
  Предавања, семестрални задаци (графички радови, макете, есеји), екскурзије, консултације
  Литература
  1. Вилић. Н. (20121). Умјетност и стваралаштво. Естетика у савременом добу. Бања Лука: ГРафопапир д.о.о. Бања Лука
  Облици провере знања и оцењивање
  Усмени испит.
  Посебна назнака
  Нема.