Навигација

СР20-13 - Социјални рад са дјецом и породицом

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмСоцијални рад
НазивСоцијални рад са дјецом и породицом
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
СР20-13обавезан32П + 2В6.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
нема условљеностинема условљености
Циљеви изучавања предмета
У оквиру предмета Социјални рад са дјецом и породицом студенти ће се упознати са садржајима који се односе на савремени концепт у заштити права и интереса дјеце корисника система социјалне заштите. Циљ наставе је да студенти стекну савремена теоријско-методолошка и практична знања из области социјалног рада са различитим групама дјеце и породица.
Исходи учења (стечена знања)
На основу усвојених знања студенти ће бити оспособљени да препознају различите категорије малољетних корисника у систему социјалне заштите и угрожене облике развоја дјеце у породици. Студенти треба да овладају основним појмовима, теоријским и интервентним приступима социјалног рада у заштити дјеце и пружању подршке породици.
Садржај предмета
1.Заштита права и интереса дјеце у социјалној заштити; 2.Дјеца - корисници у систему социјалне заштите, функција органа старатељства; 3.Породица, породични односи, функционална и дисфункционална породица; 4.Социјални рад са дјецом без родитељског старања; социјални рад са дјецом под старатељством; 5.Социјални рад у поступку усвојења; 6.Социјални рад код смјештаја дјеце без родитељског старања у хранитељске породице; 7.Социјални рад код смјештаја дјеце без родитељског старања у институције; 8.Социјални рад са дјецом са поремећајима понашања; 9.Дјеца и млади у кривичном поступку; 10.Социјални рад са дјецом и породицом у поступцима развода брака; 11.Социјални рад са дјецом чији је развој угрожен у породици, облици угроженог развоја, препознавање дјеце у ризику; 12.Интервенције и мјере заштите дјеце чији је развој угрожен у породици ; 13.Процјењивање у бризи за дјецу - почетна прoцјена; 14.Свеобухватна породична процјена ; 15.Планирање, провођење и праћење реализације интервенција и мјера заштите дјеце и породице.
Методе извођења наставе
Предавања и вјежбе, интерактивна настава, рад у малим групама.
Литература
  1. Шћеповић Д. (2018). Дијете, породични односи и социјални рад. Бања Лука: Факултет политичких наука.
  2. Миловановић, М., и Крговић, Т. (2003). Центри за социјални рад – настанак, пракса, перспектива. Београд: Удружење стручних радника социјалне заштите Републике Србије.
  3. Обрадовић-Чудина, М. и Обрадовић, Ј. (2006). Психологија брака и обитељи. Загреб: Голден маркетинг. Стр: 579-589.
  4. Сладовић-Франц Б. i Aјдуковић, M. (2008). Скрб за дјецу чији је развој угрожен у обитељи. у: Ajдуковић, M. & Радочај, T. (ур.). Право дјетета на живот у обитељи. Загреб: UNICEF. Стр: 82-86.
  5. Конвенција о правима дјетета (1989).
Облици провере знања и оцењивање
Провјера знања ће се вршити током семестра у виду предиспитних обавеза, као и на крају семестра, завршним испитом у вријеме редовних испитних рокова. Предиспитне обавезе се састоје из два (2) колоквијума (по 20 бодова) и редовног и активног похађања предмета (10 бодова). На предиспитним обавезама може се укупно освојити највише 50 бодова. Завршни испит се обавља у правилу усмено. На завршном испиту се провјерава знање из цијелог градива. Завршни испит носи највише 5о бодова. Коначна оцјена из предмета се изводи сабирањем успјеха постигнутог на свим елементима провјере знања, односно сабирањем бодова из предиспитних обавеза (максимално 50) и бодова из испита (максимално 50).