Навигација

ПН20-35 - Српска политичка мисао

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмПолитичке науке
НазивСрпска политичка мисао
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
ПН20-35изборни63П + 1В6.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
Уписана трећа година студија
Циљеви изучавања предмета
Да бисмо политиколошки разумијевали и тумачили друштвено-политичке процесе у БиХ и њеном балканском окружењу, сложене унутарнационалне и међуетничке односе, обиљежја српског политичког идентитета, политичке традиције и културе, неопходно је упознати се са фундаменталним политичким идејама, националним тежњама и државотворним програмима Срба у протекла два стољећа. Гдје су коријени савремених (не)споразума са собом и другима, какви су идеали покретали државнике, дипломате, политичке вође и партије, како су највећи политички и културни мисилоци гледали на унутрашње државно уређење, какву спољашњу политику водили, како су замишљали регионално удруживање, каквим изазовима и искуствима посвједочили, какве политичке тестаменте оставили насљедница? Може ли се препознати оно српско становиште у сваким идеолошким и геополитичким тенденцијама, какав је културни контекст узроковао политичке активности, како се формирао, обликовао и кроз историју манифестовао национални образац? Која савремена политичка питања су остала отворена, који планови витални? Предмет Српска политичка мисао обухвата интердисциплинаран поглед на истраживање и анализирање политичких феномена и процеса на простору бивше Југолавије.
Исходи учења (стечена знања)
Упознавање студената са разноврним политичким идејама, плановима и акцијама које су обиљежиле савремену политичку историју српског народа, мислима и дјелима најзначајнијих личности из националне политичке баштине, у циљу продубљивања знања о савременим политичким процесима и регионалним односима. Очекивани исход је веће и темељитије познавање настанка и развоја политичких идеја и културних задатака српског народа, националних стајалишта и искушења, поука знаменитих државника, интелектуалаца, програма партија и сл. Критичко разумијевање прошлости.
Садржај предмета
Национална идеја. Национални карактер. Историја политичких идеја српског народа. Идеологије и државотворне мисли. Културни рад и баштина. Идентитет. Носиоци српске политичке мисли. Устави. Партије. Покрети. Уједињена омладина српска. Српски културни клуб. САНУ. Млада Босна. Устанци, преврати, ослободилачки ратови, културни напори, страдања и заблуде. Демократске и конзервативне струје. Уједињења и распади. Национални рад - Цвијић. Српско стајалиште - Црњаски. Вук-Доситеј. Од Карађорђа и Милоша до данас. Културни рат. Двије Србије. Стварање Републике Српске. Срби и Европа...
Методе извођења наставе
Предавања и вјежбе са интерактивним учењем. Интерактивно учење по групама. Приказивање видео метеријала и документарних филмова. Семинари из литературе. Писани семинарски радови. Усмени коментари и краће презентације на часу. Консултације.
Литература
  1. Предстража славе и плача, српско питање у Бих прије и послије Југославије. Ђорђе Вуковић (2018)
  2. Ослонац српски. Ђорђе Вуковић (2022)
  3. Одабрана литература Д. Батаковић, М. Ковић, В. Ћоровић...
  4. Стојан Новаковић, Љуба Давидовић, Илија Гарашанин, Јован Ристић, Слободан Јовановић...
Облици провере знања и оцењивање
Писмена и усмена провјера знања