Навигација

АУД - Аналитички урбани дизајн

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије другог циклуса
Студијски програмАрхитектура и урбанизам
НазивАналитички урбани дизајн
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
АУДизборни12П + 4В9.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
--
Циљеви изучавања предмета
Циљ изучавања предмета је стицање знања о релацији између урбаног дизајна, урбане форме и друштвених процеса. Предмет упознаје студенте са теоријама и методама анализе урбане форме и образаца употребе простора у сврху прикупљања релевантних информација за (социјално) одрживи дизајн. Предмет код студената развија свијест о важности аналитичког приступа обликовању, као допуни интуитивном приступу, у сврху смањења ризика од неуспијеха просторног рјешења.
Исходи учења (стечена знања)
- Развијање систематичног разумијевања односа између дизајна, просторне форме и друштвених процеса у различитим просторним размјерама; - Стицање знања о развоју друштвено и кориснички оријентисаног приступа урбанистичком и архитектонском пројектовању у току 20. вијека; - Развијање способности и вјештина у истраживању и анализи грађене структуре у различитим просторним размјерама са фокусом на њену улогу у обрасцима употребе простора; - Развијање способности и вјештина за дизајн помоћу истраживања, и аналитичко и критичко размишљање о простору.
Садржај предмета
- Увод у теорију и принципе аналитичког и истраживачког дизајна као допуне интутивном приступу обликовања простора; - Проблем урбанитета и преиспитивање просторне и друштвене компоненте урбаних простора; - Увод у Space Syntax теорију и методе истраживања са циљем испитивања просторне конфигурације и њених друштвених импликација; - Теорије територијалности и методе њеног практичног истраживања у простору; - Методе и технике за описивање и анализу односа форме и функције у различитим просторним размјерама; - Методе и технике директне и индиректне анализе активности у простору и његове перцепције.
Методе извођења наставе
Наставници: Мултимедијална предавања, интерактивни рад са студентима; Студенти: Kритички прикази и анализе студије случаја, дизајн кроз истраживање, презентација истраживања и пројекта.
Литература
  1. Mumford, Eric. 2009. Defining Urban Design. CIAM Architects and the Formation of a Discipline, 1937-69. Yale University Press.
  2. Habraken, Nicolaas. J. 2000. The Structure of the Ordinary: Form and Control in the Built Environment. Cambridge, Massachusetts, London: The MIT Press.
  3. Hillier, Bill. 2007. Space is the Machine. A configurational theory of architecture. London: Space Syntax, UCL.
Облици провере знања и оцењивање
Колоквијум; Испит: презентација и одбрана семестралног пројекта
Посебна назнака
-