Навигација

Г1ОМИН - Основи минералогије

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмГеолошко инжењерство
НазивОснови минералогије
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
Г1ОМИНобавезан23П + 1В8.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
Циљеви изучавања предмета
Упознавање студената са основним физичко - хемијским карактеристикама најраспрострањенијих рудних и петрогених минерала и њиховом унутрашњом грађом; разумевање начина појављивања минерала у природи, разматрање могућности њихове употребе као и њихово макроскопско препознавање на основу физичких особина.
Исходи учења (стечена знања)
Стицање потребних знања о основним физичко-хемијским карактеристикама минерала из група несиликата и силиката; Способност детерминације основних минералних врста и њихових минералних асоцијација на основу макроскопских карактеристика; Добијање потребних знања за праћење наставе на другим предметима виших година студија у области геологије
Садржај предмета
Историјат развоја минералогије као науке и минерал као основни састојак литосфере. Опште подјеле и дефиниције у минералогији. Карактеристике кристалне и аморфне материје; Начин појављивања минерала у природи (кристал, кристални и кристаласти агрегати, геода, друза, псеудоморфоза). Кристална и аморфна метерија. Кристал, гранични елементи и елементи симетрије (осе, равни и центар симетрије). Кристалне системе (тесерална, тетрагонална, хексагонална, ромбоедарска, ромбична, моноклинична и триклинична). Физичке особине минерала. Постанак минерала. Класификација минерала на основу хемијског састава. Самородни елементи и минерали из групе сулфида. Минерали из групе оксида, хидроксида и карбоната. Минерали из групе сулфата, халоида, волфрамата, молибдата, фосфата и бората. Структурне групе силикатних минерала. Тектосиликати. Филосиликати и иносиликати. Циклосиликати, соросиликати и незосиликати.
Методе извођења наставе
Теоријска настава: предавања уз Power Point презентације сваке наставне јединице. Практична настава: интерактивна уз непосредно вежбање са моделима кристала и минералима из постојеће систематизоване збирке минерала.
Литература
  1. Данило Бабич, 2003: Минералогија, Издавач - аутор, Београд
  2. Сузана Ерић и Данило Бабич, 2014: Практикум из минералогије, Универзитет у Београду - Рударско-геолошки факултет, Београд
  3. Милан Илић и Стеван Карамата, 1978: Специјална минералогија, Први део, Издавачко - информативни центар студената, Београд
  4. Стеван Карамата, 1978: Специјална минералогија, Други део, Издавачко - информативни центар студената, Београд
  5. Deer, W.A., Howie, R.A., and Zussman, J., 1966: An Introduction to the Rock-Forming Minerals: New York, John Wiley and Sons, 528p.
Облици провере знања и оцењивање
Два колоквијума и усмено полагање испита
Посебна назнака
Студенти су обавезни да присуствују настави и да раде све провјере знања (два теста). Тестови се могу поновити једном, у ваннаставном времену. Студент који неоправдано изостане са наставе више од 20 %, за стицање права полагања испита мора обновити слушање предмета.