Навигација

СР1-46 - Управни поступак и управни спор

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмСоцијални рад
НазивУправни поступак и управни спор
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
СР1-46обавезан62П + 1В3.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    С обзиром да се бави сагледавањем материје тока и контроле управног рада, изучавање овог предмета условљено је познавањем проблематике наставног предмета Основе управног права, у оквиру кога се проучава статичка компонента (организациони и садржински аспект) тог рада.
    Циљеви изучавања предмета
    Предмет је конципиран с циљем да студенти изучавањем овог предмета стекну основна и продубљена знања о најважнијим појмовима, питањима и институтима права општег управног поступка и управног спора Републике Српске. Крајњи циљ је да се студенти овладавањем материјом важећег општег управног и управо-судског режима у праву Републике Српске што боље теоријски и практично едукују и оспособе за рад у појединим органима, организацијама и институцијама које примијењују ову проблематику.
    Исходи учења (стечена знања)
    Стицањем основних и проширених теоријских и практичних знања из овог наставног предмета студенти ће бити оспособљени да стручно, зналачки и виспрено обављају послове из домена широко заступљене динамичке и сложене компоненте управног рада и стећи потребни ниво знања за даљње професионално усавршавање.
    Садржај предмета
    Садржај предмета обухвата изучавање сљедећих тематских цјелина: 1. Управно процесно право и његово мјесто у систему права Републике Српске; Појам, циљ, значај и врсте управног поступка; Законско регулисање, садржина и примјена правила општег управног поступка у праву Републике Српске; 2. Основна начела општег управног поступка; 3. Надлежност; Учесници у управном поступку; 4. Општење органа и странака; Рокови и повраћај у пређашње стање; 5. Покретање поступка и спајање управних ствари у један поступак; Диспозитивне страначке радње у току поступка; 6. Скраћени поступак; Посебан испитни поступак; 7. Окончање првостепеног управног поступка; 8. Другостепени управни поступак; 9. Управни извршни поступак; 10. Ванредна правна средства; 11. Контрола управе; 12. Системи судске контроле над радом управе; Теоријска схватања о појму управног спора; 13. Врсте управног спора; Управни спор у позитивном праву; 14. Учесници управног спора; Разлози за вођење управног спора; Тужба у управном спору; Поступак рјешавања управног спора; 15. Правна средства у управном спору; Обавезност и извршење правоснажних пресуда из управног спора.
    Методе извођења наставе
    Настава ће се изводити у форми предавања, презентовања појединих одабраних тема од стране студената, интерактивне комуникације, одбране семинарских радова, консултација.
    Литература
    1. Рађеновић, О. М. (2019) Право општег управног поступка и управног спора, Бања Лука, Универзитет у Бањој Луци, Правни факултет.
    2. Закон о општем управном поступку („Службени гласник Републике Српске“, 13/02; 87/07; 50/10 i 66/18)
    3. Закон о управним споровима („Службени гласник Републике Српске“, 109/05; 63/11)
    Облици провере знања и оцењивање
    Провјере знања из предмета врше се у складу са Правилима студирања на I и II циклусу студија.