Навигација

МК-5 - Пословно комуницирање

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије другог циклуса
Студијски програмНовинарство и комуникологија
НазивПословно комуницирање
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
МК-5обавезан13П + 1В5.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
Циљеви изучавања предмета
Упознавање студената са концептом пословне комуникације и обучавање за планирање, реализацију и контролу активности пословне комуникације.
Исходи учења (стечена знања)
Унапређење знања и спосбности за осмишљавање и реализацију активности пословне комуникације и унапређење вЈештине пословне комуникације.
Садржај предмета
1. Увод у пословну комуникацију 2. Карактеристике комуникације 3. Организацијска комуникација 4. Комуникација и организацијска култура 5. Изазови пословног комуницирања 6. Облици и модели пословне комуникације 7. Могуће препреке у комуникацији и начини њиховог савладавања 8. Комуникацијске вјештине 9. Стратегије комуникацијског дјеловања 10. Односи с јавношћу 11. Кризно комуницирање 12. Анализа пословне ситуације и прикупљање информација 13. Планирање и писање пословних порука 14. Пословна комуникација и етика 15. Закључна разматрања
Методе извођења наставе
Предавања и вјежбе са интерактивним учењем. Интерактивно учење по групама. Писани семинарски радови. Усмени коментари и краће презентације на часу.
Литература
  1. Duraković, Jasna (2019) Poslovno komuniciranje u novomedijskom okruženju - El. knjiga. - Sarajevo: Fakultet političkih nauka.
  2. Lamza Maronić, Maja i Glavaš, Jerko (2008) Poslovno komuniciranje – Studio HS Internet d.o.o. Osijek: Ekonomski fakultet.
  3. Добријевић, Гордана (2017) Пословно комуницирање и преговарање. Београд: Универзитет Сингидунум.
  4. Костић-Станковић, Милица (2011) Интегрисане пословне комуникације. Београд: ФОН.
Облици провере знања и оцењивање
Провјера знања вршће се током семестра, у виду предиспитних обавеза, као и на крају семестра приступитисви студенти који су испунили предиспитне обавезе. Завршни испит се организује усмено. Предиспитне обавезе се састоје из: два (2) колоквија (приказ књиге и стратегија комуницирања) (по 20 бодова), активности током наставе и вјежби (5 бодова) и уредног и активног похађања предмета (5 бодова). На предиспитним обавезама може се укупно остварити 50 бодова. Коначна оцјена из предмета се изводи сабирањем успјеха постигнутог на свим елементима провјере знања, односно сабирањем бодова из предиспитних обавеза (максимално 50) и бодова из испита (максимално 50).