Навигација

ОАП07ИНИГ - Интервенције на историјским грађевинама

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмАрхитектонско пројектовање
НазивИнтервенције на историјским грађевинама
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
ОАП07ИНИГизборни81П + 3В5.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
Циљеви изучавања предмета
Оспособљавање студента за примјену знања у конзерватојској пракси. Подстицање студената да експериментишу са свим фазама пројекта конзервације. Овај модул пружа синтезу теорије и праксе, и промовише развој холистичког приступа архитектонској конзервацији.
Исходи учења (стечена знања)
Способност управљања промjенама историјских објеката. Разумијевање читавог процеса пројеката конзервације, укључујући истраживања, успостављање стратегије очувања, формулисању извјештаја и имплементације пројеката Свијест о утицају конзерваторских принципа о начину на који су културна добра очувана, реконструисана, или адаптирана. Интегрисани, широк поглед на урбане средине и разумијевање историјских објеката, као саставних дијелова урбаног окружења.Способност да се интегришу конзерваторски ставови са савременим економским и социјалним циљевима.
Садржај предмета
Овај модул истражује различите методе промоције културних добара. Пројекат заштите који ће бити под надзором на недељном нивоу нуди могућност да осмисле интервенцију на историјској цјелини. Пројекат се неће фокусирати на једној историјској згради, него ће ће понудити прилику да се истражи улога конзервације у ширем градском окружењу. Паралелно са овим пројектом, кроз серију предавања ће се презентовати и истражити различите фазе у изради конзерваторских пројеката, методе истраживања, процјене, обнове, конструктивне санације, адаптације, проширење и праћење историјских грађевина и околних градских простора. Посебан акценат ће бити стављен на питања у вези са очувањем и управљањем историјским градовима.
Методе извођења наставе
Предавања, вјежбе, консултације
Литература
  1. Feilden, B.M., Conservation of Historic Buildings, Butterworth, 2003
  2. Cantacuzino, S. New Uses for Old Buildings, London, 1975
  3. Croci, G., The Conservation and Structural Restoration of Architectural Heritage, Southampton: Computational Mechanics Publications, 1998
  4. ICOMOS, Guide to Recording Historic Buildings, Butterworth, 1990
  5. Larkham, P.J., Conservation and the City, London: Routledge, 1996
Облици провере знања и оцењивање
Похађање наставе Активност на настави Колоквиј/испит Графички рад
Посебна назнака
Нема