Навигација

Г1ОГЕО - Основи геологије

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмГеолошко инжењерство
НазивОснови геологије
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
Г1ОГЕОобавезан12П + 1В5.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
Нема условљености-
Циљеви изучавања предмета
Упознавање са основним појмовима о геологији, саставу, старости и историји Земље, геотектонским теоријама, ендогеним и егзогеним процесима, геолошким структурама, историјском геологијом, геолошким картама и геолошком грађом Босне и Херцеговине. Циљ изучавања предмета је и да се кроз реализацију програма предавања и вјежби стечена знања интегришу са осталим стручним предметима студијског програма.
Исходи учења (стечена знања)
Реализацијом наставног програма студенти ће стећи теоријска знања о Земљи и земљиној кори, њеном саставу, грађи, старости и еволуцији, ендодинамичким и егзодинамичким процесима који се у и на њој дешавају. Упознавање са геолошким компасом, различитим врстама геолошких карата и пратећим тумачима, затим са геолошким структурама (наборима, расједима и др.). Студенти ће бити оспособљени за израду најједноставније геолошке графике кроз реализацију програма вјежби ''Цртање геолошке карте на основу тачака геолошких осматрања'', ''Геолошки стуб'' и ''Геолошки профил''. На тај начин студент ће моћи разумијети и примјенити стечена знања и вјештина из области геологије за самосталан рад или у тиму састављеном од стручњака различитих профила.
Садржај предмета
I Предмет, задаци и подјела геологије Вјежбе: Упознавање са програмом вјежби. II Минерали и стијене. Вјежбе: Показивање основних врста минерала и стијена. III Тектонски покрети. Тектоника литосферних плоча. Вјежбе: Актуелни примјер на моделима. IV Ендогени процеси и њихови продукти. Вјежбе: Показивање основних врста стијена из петрографске збирке са акцентом на магматске стијене. V Сеизмизам. Вјежбе: актуелни примјери. VI Структурни елементи литосфере - слој и набори. Вјежбе: Геолошки компас. VII Структурни елементи литосфере - расједи, пукотине и навлаке. Вјежбе: Мјерење елемената пада планара и линеара. VIII Интепретација геолошке грађе Земље на картама. Вјежбе: Цртање геолшке карте на основу тачака геолошких осматрања. IX Егзодинамика - падински процеси, крашки процес. Вјежбе: Цртање геолшке карте на основу тачака геолошких осматрања. X Егзогени процеси - Мора, океани и њихова геолошка улога, геолошки рад ријека, језерска седиментација. Вјежбе: Геолошки профил. XI Глацијални и еолски процес. Вјежбе: рад на изради геолошког профила. XII Геологија и вријеме, геохронологија. Вјежбе: Показивање фосила, израда геолошког стуба. XIII Хроностратиграфска скала и главне карактеристике прекамбријума, палеозоика и мезозоика. Вјежбе: Показивање фосила, израда геолошког стуба. XIV Геолошка грађа Босне и Херцеговине и рудна лежишта. Вјежбе: Понављање. XV Главне тектоника структуре и еволуција терена Босне и Херцеговине. Вјежбе: Понављање.
Методе извођења наставе
Предавања, практичне вјежбе и консултације.
Литература
  1. 1. Милошевић, А. (2014): Основи геологије-материјали за припремање испита. 2. Пешић Л. (1995): Ендодинамика, РГФ-Београд. 3. Пешић, Л. (1995): Егзодинамика, РГФ-Београд. 4. Герзина, Н., Царевић, И. (2019): Општа геологија.Универзитет у Београду. Рударско-геолошки факултет.
Облици провере знања и оцењивање
Практичан рад, колоквијум, завршни усмени испит.
Посебна назнака
-