Navigacija
Viber X logo

Održana radionica na temu „Razvoj i upravljanje (međunarodnim i multidisciplinarnim) doktorskim studijima“

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Univerzitet u Banjoj Luci u saradnji sa timom eksperata iz Bosne i Hercegovine za reformu visokog obrazovanja (HERE) i Erasmus+ kancelarijom za BiH organizovao je radionicu na temu „Razvoj i upravljanje (međunarodnim i multidisciplinarnim) doktorskim studijima“.

Radionica je održana 7. juna 2016. godine u Sali 8. Rektorata Univerziteta, sa početkom u 10 časova.

Cilj radionice bio je da se prenesu znanja, iskustva i primjeri dobre prakse predstavnika evropske akademske zajednice u vezi sa organizacijom doktorskih studija. Kao stručnjak iz te oblasti u svojstvu predavača sa Tehničkog univerziteta Minhen došao je gospodin Michael Klimke, koji je predstavio organizaciju, studijske programe, sisteme finansiranja, obuke kandidata i sve što je vezano za implementaciju trećeg ciklusa studija na njihovom univerzitetu.

Učesnici su uzeli učešće u diskusiji i otvorili mnoga pitanja u vezi organizovanja doktorskih studija.

Prof. Jovo Ateljević sa Ekonomskog fakulteta predstavio je rezultate TEPMUS projekta u vezi osiguranja kvaliteta doktorskih studija u Bosni i Hercegovini davši presjek stanja kod nas, a viši asistent Elektrotehničkog fakulteta, Mladen Veletić, predstavio je organizovanje trećeg ciklusa studija na svom fakultetu kao i vlastita iskustva u svojstvu doktoranta koji trenutno završava treći ciklus studija u Norveškoj.

Prezentacije u prilogu.

DOCTORAL EDUCATION "Embedding Quality Assurance in Doctoral Education in BiH"

Dr.-Ing. Michael Klimke: Development of interdisciplinary and international curricula and programmes in science, engineering and medicine: an overview of programmes at TUM and European universities

Dr.-Ing. Michael Klimke: Development of internationalized and multidisciplinary PhD programmes: The TUM Graduate School System at Technical University of Munich

Mladen Veletić: ICT Ph.D. study programme at the Faculty of Electrical Engineering - Organization and Implementation

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5427/08-1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5427/08-2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5427/08-3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5427/08-4.jpg