Navigacija
Viber X logo

Promovisano 186 diplomaca Medicinskog fakulteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Promocija 186 diplomaca i obilježavanje 41 godine uspješnog rada i razvoja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL), održani su 15. novembra 2019. godine u Kulturnom centru Banski dvor.

Tom prilikom promovisani su 84 doktora medicine, 54 magistra farmacije, 32 doktora stomatologije i 16 diplomiranih medicinara zdravstvene njege.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da Medicinski fakultet iz godine u godinu završavaju sve bolji studenti, naglasivši da zbog toga Republika Srpska ne treba da brine za zdravstvo, jer će svi njegovi segmenti na raspolaganju imati veoma dobre stručnjake.

Prema njegovi riječima, Medicinski fakultet je uskladio planove i programe i izlazne kompetencije na gotovo svim studijskim programima sa evropskim direktivama i kompetencijama koje su i predviđene, te da očekuje i pokretanje studijskog programa medicine na engleskom jeziku.

,,Medicinski fakultet kao značajna članica Univerziteta u Banjoj Luci je nosilac obrazovanja i razvoja u oblasti zdvrastva u Republici Srpskoj i spješno obrazuje kadrove dugi niz godina. Nosioci zdravastvenog sistema su upravo bivši studenti Medicinskih fakulteta u Banjoj Luci i Foči’’, kazao je rektor.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da će Ministarstvo i Vlada nastojati da prioritetno diplomcima budu obezbijeđeni uslovi za rad u zdravstvenim ustanovama da bi ostali u Repblici Srpskoj. 

Šeranić je istakao da će diplomcima biti omogućeno da se i dalje usavršavaju na Medicinskom fakultetu i Univerzitetu u Banjoj Luci jer je značajno da Srpska i u domenu istraživačkog rada ima adekvatne stručnjake koji mogu da pomognu rad zdravstvenog sistema.

Dekan Medicinskog fakulteta UNIBL prof. dr Ranko Škrbić rekao je novinarima da će student generacije Đorđe Đukanović ove godine biti zaposlen na Fakultetu, čime ova visokoškolska ustanova nastoji da zadrži najbolje i omogući im da se bave istraživačkim radom.

Škrbić je podsjetio da se svečana akademija održava svakog 15. novembra, koji se obilježava kao Dan Fakulteta kao znak sjećanja na prvo predavanje održano 1978. godine.

Fakultet je i ove godine nagradio nastavnike i saradnike za uzoran rad, kao i studenta generacije.

Događaju su prisustvovali i prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr Biljana Antunović, generalni sekretar Univerziteta u Banjoj Luci mr Đorđe Markez, potpredsjednica Vlade RS Srebrenka Golić i drugi gosti.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9498/IMG_1571.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9498/IMG_1682.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9498/IMG_1623.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9498/IMG_1618.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9498/IMG_1696.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9498/IMG_1638.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9498/IMG_1663.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9498/IMG_1652.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9498/IMG_1606.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9498/IMG_1574.jpg