Navigacija
Viber X logo

Radionica Eleketrotehničkog fakulteta:  Predstavljena najnovija dostignuća

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Radionica "Next Generation Communication Technologies and Services", koja  je održana 2. i 3. jula 2018. godine u organizaciji Elektrotehničkog fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, okupila je ugledne predavače iz različitih oblasti vezanih za komunikacione tehnologije i sisteme nove generacije.

Događaj je otvorila prof. dr Gordana Gardašević, organizator ovog događaja i prodekan za naučnoistraživački rad Elektrotehničkog fakulteta. 

U uvodnom govoru je naglašen značaj istraživanja u oblasti komunikacionih tehnologija i usluga nove generacije, jer se time stvaraju pretpostavke za razvoj telekomunikacionog sektora u pravcu novih i inovativnih tehnologija. 

Otvaranju skupa je prisustvovao i prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci.

On je ukazao na značaj ove istraživačke oblasti, kao i na potrebu bliske saradnje kako bi se stvorili preduslovi za tehnološki razvoj regiona.

Ovaj događaj je okupio renomirane predavače iz zemlje i inostranstva koji su predstavili najnovija dostignuća u oblastima komunikacionih tehnologija i sistema nove generacije: inovativne metode i primjene digitalne obrade signala, sigurnost i pouzdanost u prenosu informacija, Internet of Things, umrežavanje, dostignuća u industriji autonomnih vozila i drugih.

Održan je i okrugli sto na kojem su učestvovali predstavnici akademije i kompanija (Tele Grup, M:tel, Prointer, Lanako) sa ciljem da se analiziraju mogućnosti zajedničkih projekata, uspostavljanja dugoročne saradnje između fakulteta i industrije, te mogućnosti za razvoj industrije u oblasti inovativnih tehnologija kao što je Internet of Things. 

U okviru drugog dana održane su prezentacije projekata i istraživačkih rezultata mladih istraživača i doktoranata, kao i prezentacije kompanija i njihovih aktivnosti u ovoj oblasti.

Organizator je bio Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, a koorganizatori su  IEEE BiH sekcija i IEEE Communication Society – Serbia and Montenegro Chapter.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7860/etf-unibl__6_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7860/etf-unibl__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7860/etf-unibl__2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7860/etf-unibl__3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7860/etf-unibl__4_.JPG