Navigacija
Viber X logo

Uručene nagrade za najbolje likovne radove

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečana dodjela priznanja i nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola nagrađenim na likovnom konkursu povodom kineske Godine zmaja održana je 6. aprila 2024. godine u organizaciji Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci.

„Smatram da je kineska kultura jedna od najstarijih i najljepših kultura. Zainteresovanost za učešće na konkursu je došla od moje profesorke, koja nas je prošle i ove godine obavijestila o konkursu”,  izjavio je učenik Tehnološke škole Banja Luka Miloš Dvizac, koji je osvojio prvo mjesto u svojoj kategoriji i za nagradu dobio mobilni telefon.

Direktor Konfucijevog instituta Luo Sjaoru izrazio je zadovoljstvo učešćem velikog broja učenika u ovoj aktivnosti, te zahvalio predstavnicima kineskih kompanija na vrijednim nagradama koje su ove godine obezbijedili.

Ovogodišnji sponzori nagrada su Kinesko-evropsko udruženje za tehničku i ekonomsku saradnju i kompanija „HD Razvojˮ d. o. o.

Predstavnici ovih kineskih kompanija Džao Haofang i Luka Jiang poručili su da Kinesko-evropsko udruženje za tehničku i ekonomsku saradnju, koje djeluje pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede Narodne Republike Kine, radi na promovisanju i razvoju ekonomske saradnje između Kine i evropskih zemalja, kao i na pružanju podrške i pristupa novim tehnologijama i znanju domaćim kompanijama, preduzetnicima i mladim talentima u svakoj sferi.

„Izuzetno nam je drago da na ovaj način sarađujemo sa Konfucijevim institutom, koji radi na promovisanju obrazovne i kulturne saradnje i razmjene sa Kinom, što doprinosi međusobnom razumijevanju, što je zapravo i osnovni cilj našeg udruženja. Zadovoljstvo nam je i istaći da u Udruženju rade naše kolege koji su kineski jezik učili upravo na Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjoj Luci i nadamo se da će nam se pridružiti još kolega u budućnostiˮ, izjavio je Luka Jiang na događaju održanom u Dao bašti na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Treba naglasiti da povodom obilježavanja Kineske nove godine Konfucijev institut, sada već tradicionalno, organizuje likovni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola u sklopu obilježavanja Kineske nove godine. Ove godine se na konkurs prijavilo preko 500, a nagrađeno je preko 25 kandidata koji su bili podijeljeni u četiri kategorije. U toku je i priprema onlajn kataloga svih radova, koji će biti dostupan na Fejsbuku i internetskoj stranici Konfucijevog instituta.

Inače, Konfucijv institut u svom radu nastoji da organizuje različite događaje i radionice za djecu i mlade, a koje se odnose na upoznavanje sa bogatom kulturom i tradicijom Kine.

Foto: D. Desnica

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14223/_5_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14223/_1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14223/_2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14223/_3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14223/_4_.jpg