Navigacija
Viber X logo

Učešće na GEANT info-danu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rukovodilac Univerzitetskog računarskog centra Aleksandar Gaćina i viši stručni saradnik za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta mr Dragana Radulović učestvovali su 24. aprila 2024. godine na GEANT info-danu, održanom u Sarajevu.

Cilj ovog info-dana, kojem je prisustvovao generalni direktor GEANT-a Erik Huizer, a koji je organizovan sa Savjetom za regionalnu saradnju (RCC), bio je da informiše lokalne učesnike, predstavnike nadležnih ministarstva i svih javnih univerziteta o nedavnim dešavanjima u akademskoj istraživačkoj mreži, kao i da podrži njenu integraciju u panevropsku mrežu infrastrukturnih i društvenih resursa.

GEANT mreža ima važnu ulogu u unapređenju istraživanja, obrazovanja i inovacija širom Evrope. Naime, snažna infrastruktura ove mreže osigurava da istraživači i studenti neometano sarađuju, pristupajući resursima, podacima i znanju iz cijele Evrope. Pored toga, putem ove mreže je moguće i umrežavanje korisnika, kako bi se omogućio pouzdan pristup otvorenim naučnim inicijativama. Takođe, GEANT sarađuje sa partnerima globalne istraživačke i obrazovne mreže, podstičući povezivanje visokih performansi širom svijeta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14285/geant_info_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14285/geant_info_2.jpg