Navigacija
Viber X logo

Počeli 25. ,,Dani Vlade S. Miloševićaˮ

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Manifestacija ,,Dani Vlade S. Miloševićaˮ, koja se održava 25. put, počela je 10. aprila 2024. godine koncertom simfonijskog orkestra i hora studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci (AU UNIBL).

Manifestaciju je u Kulturnom centru ,,Banski dvorˮ u Banjoj Luci otvorila pomoćnica ministra za kulturu Tanja Đaković, koja je istakla da je ovo jedna od najvažnijih manifestacija u oblasti muzičke umjetnosti u Republici Srpskoj.

Ona je navela da je manifestacija ,,Dani Vlade S. Miloševićaˮ prepoznatljiva na kulturnoj mapi Republike Srpske kao nešto što nudi bogat umjetnički program i gdje svi koji vole muziku i umjetnost imaju priliku da uživaju.

Dekanica Akademije umjetnosti prof. dr Dragana Purković Macan, između ostalog, kaže da su ,,Dani Vlade S. Miloševićaˮ zapravo sjajna prilika da se vidi koliko je napredovao Studijski program muzička umjetnost.

Po riječima doc. mr Marije Pilipović, koja inače i predsjedava programskim odborom ,,Dana Vlade S. Miloševićaˮ, manifestacija uključuje regionalne i svjetske zvijezde, kao i mlade izvođače, od kojih mnogi stasavaju upravo zahvaljujući ovakvim aktivnostima.

Ona je naglasila da biser manifestacije predstavlja međunarodni naučni skup koji se bavi i najznačajnijom temom, a to je istraživanje rada Vlade Miloševića.

Pilipovićeva kaže da međunarodni stručnjaci iz godine u godinu otkrivaju njegov predan rad, kako u oblasti etnomuzikologije i pedagogije tako i njegovu do sada skrivenu genijalnost kao kompozitora.

,,Sve ovo je praćeno i izdavačkom djelatnošću, nizom publikacija pod nazivom Zbornik radova sa naučnih skupovaˮ, navela je Pilipovićeva.

Prisutnima na svečanom otvaranju obratio se i gradonačelnik Grada Banja Luka Draško Stanivuković.

Svečanom otvaranju u Banskom dvoru prisustvovao je i rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, te prorektori prof. dr Kristina Pantelić Babić i prof. dr Dalibor Kesić.

,,Dani Vlade S. Miloševićaˮ ustanovljeni su povodom obilježavanja godišnjice rođenja akademika Miloševića, etnomuzikologa, kompozitora i muzičkog pedagoga, jednog od najvećih imena umjetničke muzike iz ovog dijela Evrope. Manifestaciju tradicionalno organizuju Akademija umjetnosti UNIBL i Muzikološko društvo Republike Srpske. Pokrovitelji manifestacije su Kabinet predsjednika Republike, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banja Luka.

Foto: D. Desnica

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14234/vm07.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14234/vm02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14234/vm01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14234/vm03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14234/vm05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14234/vm09.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14234/vm06.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14234/vm10.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14234/vm11.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14234/vm08.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14234/vm04.jpg