Navigacija
Viber X logo

Obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Studenti Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci sa studijskog programa Arhitektura boravili su 11. aprila 2024. godine u jednodnevnoj studijskoj posjeti memorijalnom kompleksu Jasenovac u Republici Hrvatskoj.

Naime, u okviru obilježavanja 18. aprila — Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina, Katedra za istoriju i teoriju arhitekture i zaštitu graditeljskog nasljeđa je u suorganizaciji sa Nacionalnim komitetom ICOMOS u Bosni i Hercegovini organizovala studijsku posjetu Jasenovcu. Pored višečasovnog stručnog vođenja od strane kustosa JU Spomen područje Jasenovac, studenti su bili u prilici da se upoznaju sa stalnom postavkom muzeja i reljefom posvećenim žrtvama fašizma koji je djelo vajara Dušana Džamonje, dok je najznačajniji dio posjeta svakako bio spomenik „Cvijet“, djelo arhitekte Bogdana Bogdanovića.

Ispred Katedre, posjeti su prisustvovali nastavnici doc. dr Jasna Guzijan i prof. dr Miroslav Malinović, dok je grupu činilo 50 studenata sa svih godina studija.

Studijska posjeta realizovana je donacijom sredstava Inteza San Paolo banke dd, Bosna i Hercegovina.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14241/jasenovac.1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14241/jasenovac3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14241/jasenovac.2jpg.jpg