Navigacija
Viber X logo

Još jedna nagrada za docenta Marka Đukanovića

Univerzitet u Banjoj LuciOpštePriče za primjer

Docent na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci (PMF UNIBL) dr Marko Đukanović član je tima čiji je rad proglašen najboljim na Evostarovoj konferenciji na Univerzitetu Ebristvit u Velsu.

Đukanović i još tri autora osvojili su ovu nagradu za rad „Smjernice zasnovane na neuronskoj mreži za BRKGA: primjena za najduži zajednički problem kvadratne supsekvenceˮ, a konferencija je održana od 3. do 5. aprila.

On je naveo da je nagrada rezultat međunarodne saradnje PMF-a Univerziteta u Banjoj Luci sa bečkim Univerzitetom tehnologije, te Instituta za istraživanje vještačke inteligencije pri Autonomnom univerzitetu u Barseloni.

Prethodno je, nakon procesa recenzije, komisija nominovala ovaj rad za najbolji.

,,Konferenciji je prisustvovao student doktorskih studija Žaume Rešak, koji je i predstavio rezultate našeg istraživanja. Na bazi prezentacije i sadržaja komisija je nagradila naš rad nagradom za najboljiˮ, rekao je Đukanović.

On je naveo da su u ovom radu pokazali da se informacije iz dobro trenirane neuronske mreže mogu inkorporirati u evolutivni optimizacioni algoritam kao podrška donošenju boljih odluka u potrazi za boljim rješenjima.

„Hibridizacija čistih optimizacionih algoritama sa modelima mašinskog učenja trenutno je jedna od najpopularnijih i najbrže rastućih oblasti u polju kombinatorne optimizacije, operacionih istraživanja i mašinskog učenja uopšteˮ, istakao je Đukanović za Srnu.

Đukanović i njegov kolega Aleksandar Kartelj osvojili su prošle godine treće mjesto na međunarodnom takmičenju iz simboličke regresije „Interpretabilna simbolička regresija za nauku o podacimaˮ. Doc. Đukanović je prošle godine dobio nagradu za najbolji naučni rad na međunarodnoj konferenciji o primijenjenoj vještačkoj inteligenciji, održanoj u Kragujevcu, i to za rad „Integracija ograničenja najvišeg nivoa u algoritam pretraživanja simboličke regresijeˮ. Dobitnik je i Dunavske nagrade za mladog naučnika 2022. godine.

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14224/Marko-Djukanovic.jpg