Navigacija
Viber X logo

Osam decenija od formiranja škole ,,Petar Drapšin’’

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Povodom osam decenija od formiranja Školskog centra oklopnih i mehanizovanih jedinica ,,Petar Drapšin’’, rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin razgovarao je 26. marta 2024. sa delegacijom bivših pripadnika ove obrazovne ustanove, koja je djelovala na prostoru sadašnjeg Univerzitetskog grada, a nekadašnje bivše kasarne ,,Mladen Stojanović’’.

Delegaciju Školskog centra koja je razgovarala sa rektorom Gajaninom, na čelu sa prof. dr Ostojom Barašinom, činili su još generali Milorad Kutlešić, Miko Škorić, Mirko Tepšić, kao i pukovnici Ljubiša Pašić, Rade Vuković i Stevica Kovačević.

Delegacija je upoznala rektora Gajanina sa nastankom Školskog centra oklopnih i mehanizovanih jedinica koji je formiran 26. marta 1944. u El Katadbi u Egiptu, da bi dvije godine kasnije svoj rad nastavio u Beloj Crkvi, a u Banju Luku, tačnije u kasarnu ,,Mladen Stojanović”, dolazi 1948. godine i dobija naziv Školski centar oklopnih jedinica ,,Petar Drapšin’’, po istoimenom narodnom heroju komandantu Prve tenkovske armije Narodnooslobodilačke vojske.

Danas u okviru Univerzitetskog grada postoji spomen-soba koja čuva uspomenu na ovaj centar, ali i na Drugu oklopnu brigadu Vojske Republike Srpske koja je upravo formirana od tehnike i ljudstva, pripadnika Školskog centra 1992. godine.

Rektor Gajanin je izrazio zadovoljstvo ovom posjetom i istakao da će Univerzitet podržati sve ono što je moguće da se očuva uspomena na ovaj centar i Drugu oklopnu brigadu. Obećao je da će u narednim aktivnostima na uređenju zaštićenog prostora Univerzitetski grad poboljšati i vidljivost ove spomen-sobe.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14168/SASTANAK__26032024__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14168/SASTANAK__26032024__4_.jpg