Navigacija
Viber X logo

Uvodni sastanak na Erazmus+ projektu o digitalnom obrazovanju

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Uvodnim sastankom održanim u Ljubljani 14. i 15. februara 2024. godine počeo je sa realizacijom Erazmus+ projekat „Spremnost za digitalno obrazovanje u oblasti visokog obrazovanja (Digital Education Readiness in the field of Higher Education - DERHE)“ u kojem učestvuje kao član konzorcijuma i Univerzitet u Banjoj Luci.

Učesnici na projektu su osam univerziteta i četiri privredne komore i to: Univerzitet u Ljubljani, koordinator projekta, Katolički univerzitet u Levenu, Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet Crne Gore, Univerzitet u Tirani, Politehnički univerzitet u Tirani, Privredna komora Republike Srpske, Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine, Privredna komora Crne Gore i Privredna komora Tirane. Sastanku su prisustvovali članovi projektnog tima: prof. dr. Zorana Tanasić i prof. dr Goran Janjić, a koji su i institucionalni koordinatori sa Mašinskog fakulteta i prof. dr Dragan Gligorić sa Ekonomskog fakulteta.

Cilj projekta je da uz pomoć univerziteta iz Evropske unije, a na osnovu podataka dobijenih od privrednih komora sa područja Zapadnog Balkana o nedostajućim znanjima u preduzećima vezanim za optimizaciju, nove tehnologije i meke vještine, razvije adekvatne kurseve na blended-learning (kombinovanom) konceptu učenja koji bi se realizovali za potrebe privrede i studenata.

Kroz projekat će se razviti i informacioni portal koji će služiti za vezu visokoškolskih ustanova i privrede, a na kojima bi preduzeća postavljala svoje realne probleme iz poslovanja na čijem bi rješavanju kroz seminarske, završne radove prvog i drugog ciklusa studija radili studenti uz konsultacije sa svojim nastavnicima i asistentima.

U okviru realizacije projekta planirano je opremanje visokoškolskih ustanova učesnica u projektu, u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. Tako će između ostalog na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci biti osnovan Centar za daljinsko učenje i LEAN proizvodnju, gdje će biti i smještena laboratorijska oprema za simulaciju optimizacije poslovnih procesa.

Opšti cilj projekta je da doprinese razvoju spremnosti za digitalno obrazovanje u oblasti visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu i jačanju veza sa industrijskim sektorom.

Projekat ima četiri specifična cilja:

  1. Jačanje kapaciteta partnerskih visokoškolskih ustanova za efikasno umrežavanje u naučnoj saradnji i transferu znanja u vezi sa novom industrijskom paradigmom, digitalizacijom i razvojem mekih vještina.
  2. Povećana zapošljivost studenata kroz razvoj njihovih sposobnosti i vještina i kreiranje atraktivnijih nastavnih planova i programa.
  3. Poboljšanje konkurentnosti preduzeća povećanjem njihove dodatne vrijednosti.
  4. Poboljšanje komunikacije između visokoškolskih ustanova i privrede.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14053/1-Kick-off-DERHE-Ljubljana.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14053/2-Kick-off-DERHE-Ljubljana.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14053/3-Kick-off-DERHE-Ljubljana.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14053/4-Kick-off-DERHE-Ljubljana.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14053/5_Kick_off_DERHE_Ljubljana.jpg