Navigacija
Viber X logo

Svečano otvorena zgrada AGGF i Šumarskog fakulteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanost povodom otvaranja nove zgrade Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci održana je 24. oktobra 2023. godine.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin zahvalio je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, premijeru Radovanu Viškoviću i ministru za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo doc. dr Željku Budimiru za podršku Univerzitetu i svim fakultetima.

„Realizacijom ovog projekta mnogo smo naučili i siguran sam da ćemo u svim sledećim projektima biti još boljiˮ, rekao je rektor Gajanin, koji je poželio srećno useljenje u novu zgradu nastavnom kadru fakulteta i studentima.

Kako je naveo rektor, ukupna korisna površina izgrađenog i opremljenog objekta iznosi oko 7300 metara kvadratnih, a investicija je koštala 11,7 miliona KM.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Republika Srpska izdvojila vlastita sredstva iz budžeta za izgradnju ove zgrade.

„Ovo nije išlo na teret sredstava Univerziteta nego su bila grant sredstva. Smatrali smo da ovo treba da uradimoˮ, rekao je Dodik.

„Objekat je izgrađen naporom i željom mnogih. Danas imamo ovo zdanje uz finansiranje Republike Srpske kao dokaz da Srpska to možeˮ, rekao je Dodik u obraćanju na svečanosti.

On je dodao da je ponosan što novi objekat ostaje budućim generacijama profesora i studenata da stiču univerzalna znanja koja se mogu koristiti bilo gdje u svijetu i koja mogu da prezentuju Banju Luku, Republiku Srpsku i srpski narod.

Predsjednik je čestitao dekanima, profesorima i studentima otvaranje objekta.

„Želim svima uspješan rad ovdje, mnogo diplomiranih i onih koji će doktorirati, želim da ovaj fakultet podigne svoj rejting na međunarodnim listamaˮ, poručio je predsjednik.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je zadovoljstvo svečanim otvaranjem ove zgrade, čime se stvaraju znatno bolji uslovi za rad nastavnika i studenata.

Cvijanovićeva je rekla da je zadovoljna što je na različitim pozicijama u okviru institucija Republike Srpske mogla da učestvuje u donošenju odluka na osnovu kojih su nicali novi fakulteti i studentski domovi Srpske.

„Zajedno smo donosili određene važne odluke kojima su se pravili uslovi za što jeftinije studiranje u odnosu na cijelu našu regiju. Mislim da Republika Srpska polako zaokružuje taj sistem. Sjećam se kako je ovaj kampus izgledao na početku i koliko smo ulagali vremena, pažnje, novca i energije da se popunjava različitim sadržajima i nastavićemo da to radimo i u budućnostiˮ, naglasila je Cvijanovićeva.

„Ovdje pokušavamo da povežemo nešto što je tradicionalna gradnja i ove moderne objekte kakav danas imamo na raspolaganju za naše fakultete i na taj način pokazujemo sposobnost Republike Srpske da iz nečeg prošlog crpimo i našu snagu za buduća vremena. Ovo jeste pokazatelj snage Republike Srpskeˮ, izjavila je Cvijanovićeva poslije svečanog otvaranja objekta dva fakulteta.

„Njegovaćemo izuzetnost na oba univerziteta u Republici Srpskoj. Samo izuzetnost, stručnost, snaga i hrabrost da budemo autarkični, jer i ova zgrada je rezultat pameti Republike Srpske. Do kraja je dovedena i završena bez ijedne marke iz kreditnih fondova i ona vam pokazuje da je Republika Srpska sposobna, autarkična i samoodrživa i u 21. vijeku i tako će i ostatiˮ, kazao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo doc. dr Željko Budimir. On je rekao da Republika Srpska izdvaja znatna sredstva za školovanje studenata, koje je pozvao da ostanu u Republici Srpskoj.

Dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta prof. dr Saša Čvoro rekao je da je taj fakultet osnovan 1996. godine kao izraz htijenja životvornosti Republike Srpske.

„Fakultet danas školuje visokostručni kadar i institucija je na kojoj se školuju budući stručnjaci širokog znanjaˮ, rekao je Čvoro u obraćanju prisutnima.

On je dodao da bez podrške institucija Republike Srpske ne bi bilo moguće realizovati kapitalni projekat izgradnje nove zgrade, ističući da je predsjednik Srpske Milorad Dodik pružio nesebičnu podršku tom projektu.

Vršilac dužnosti dekana Šumarskog fakulteta akademik prof. dr Zoran Govedar rekao je da se zahvaljujući novom objektu mogu očekivati i bolji rezultati rada.

Profesor Govedar je podsjetio da je ovaj fakultet osnovan 1992. godine i da školuje kadar sposoban da odgovori svim naučnim izazovima te oblasti.

,,Misija Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci zasnovana je na posvećenosti najvišim standardima obrazovanja i naučnih istraživanja u šumarstvu. Dakle, akcenat je i na nastavi i na naučnoistraživačkom raduˮ, kazao je Govedar.

Svečanosti povodom otvaranja objekta prisustvovali su i prorektori, dekani i članovi Upravnog odbora Univerziteta, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik prof. dr Rajko Kuzmanović i brojni gosti.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje-aggf-sf.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__11_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__7_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__5_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__13_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__8_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__6_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__9_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__10_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/395948901_1068967044545205_693014994517617449_n.jpg