Navigacija
Viber X logo

Poljoprivredni fakultet obilježio 31. godišnjicu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanost povodom 31 godine uspješnog rada i razvoja Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, a na kojoj su uručene diplome za ukupno 47 diplomaca prvog i drugog ciklusa studija ovog fakulteta, održana je 10. oktobra 2023. godine.

,,Poljoprivredni fakultet jedan je od najaktivnijih članova Univerziteta kada je riječ o projektnim aktivnostima i apliciranju prema međunarodnim finansijerima, prije svega Evropskoj komisijiˮ, izjavio je rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin.

,,Ovaj fakultet služi za ponos Univerziteta s obzirom na to da je prvi fakultet na Univerzitetu koji je rukovodio i bio koordinator jednog međunarodnog projekta koji se sprovodio na ovom Univerzitetu, a u saradnji sa drugim univerzitetima u regionuˮ, rekao je Gajanin.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta UNIBL prof. dr Zlatan Kovačević naveo je da fakultet trenutno broji 339 studenata, dodajući da je za 31 godinu postojanja i rada ove visokoškolske ustanove prvi ciklus završilo 1.828 diplomiranih inženjera poljoprivrede, drugi ciklus 139 magistara i mastera poljoprivrede, te četiri doktora nauka.

„Posebno me raduje što ove godine imamo upisanih 20 studenata na drugom ciklusu, ali i sedam studenata upisanih na treći ciklus, što znači da će Republika Srpska za tri godine biti bogatija za sedam doktora naukaˮ, dodao je dekan Kovačević.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj Republike Srpske Saša Lalić rekao je da je ovaj fakultet prva adresa i okosnica za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kada je riječ o donošenju programskih i planskih dokumenata, te zakonskih i podzakonskih akata.

„U budućnosti nas čeka jedna sprega struke i nauke kako bi se dali odgovori na brojne izazove od globalne, tržišne, ekonomske krize do elementarnih nepogoda i klimatskih promjenaˮ, naveo je Lalić.

Najbolji student Marijana Stanić, koja je završila SP agrarna ekonomija i ruralni razvoj, navela je da je ovo vrlo perspektivan studijski program na kojem se stiču različita znanja i vještine iz oblasti ekonomije i poljoprivrede.

U programu obilježavanja 31. godišnjice Poljoprivrednog fakulteta uručene su i zahvalnice istaknutim pojedincima i institucijama koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli razvoju Poljoprivrednog fakulteta. Dalje, održana je i izložba proizvoda studenata, okupljanje alumnista, predstavljanje naučnih i stručnih projekata fakulteta, kao i niz drugih aktivnosti.

Svečanosti povodom godišnjice Poljoprivrednog fakulteta prisustvovali su dekani i prodekani članica Univerziteta, kao i prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj prof. dr Aleksandar Ostojić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13669/agro3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13669/agro1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13669/agro2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13669/agro4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13669/agro5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13669/agro6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13669/agro7.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13669/agro8.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13669/agro9.jpg