Navigacija
Viber X logo

Delegacija UNIBL na konferenciji u Kini

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prof. dr Aleksandar Ostojić, prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) i prof. dr Branimir Nježić, prodekan za naučnoistraživački rad i međunarodnu saradnju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, prisustvovali su od 18. do 22. oktobra 2023. godine Konferenciji o tehnološkoj saradnji i razmjeni Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Prorektor Ostojić i prodekan Nježić su ovoj konferenciji, održanoj u kineskom gradu Nanđingu, prisustvovali na  poziv Ministarstva za nauku i tehnologiju Đangsu pokrajine i Đangsu univerziteta, sa kojim Univerzitet u Banjoj Luci, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, od 2022. godine ima potpisan ugovor o saradnji. Na konferenciji su učestvovali predstavnici jedanaest zemalja sa 200 delegata.

Sekciju za poljoprivrednu mehanizaciju na ovom događaju otvorio je prorektor Ostojić uvodnim obraćanjem, a plenarno predavanje održao je prodekan Nježić.

Delegacija Univerziteta u Banjoj Luci imala je niz poslovnih sastanaka sa predstavnicima različitih univerziteta, naučnoistraživačkih institucija, ministarstva provincije Jangsu i privrednicima.  

Na prijemu koji je organizovala  prorektorka Đangsu univerziteta prof. dr Cai Jingfeng razgovarano je o realizaciji projekata, razmjeni studenata i uspostavljanju demonstracionog centra za poljoprivredne mašine za Jugoistočnu Evropu na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Tokom ove posjete naša delegacija je obišla i najveći kineski izložbeni prostor Centra za poljoprivredu, Univerzitet Đangsu i Univerzitet Jangdžou, kao i njihove poljoprivredne fakultete. Na Univerzitetu Jangdžou održan je sastanak sa prorektorom prof. dr Gongom Veijuanom, na kojem je razgovarano o mogućnosti uspostavljanja međuuniverzitetske saradnje i istraživačkog centra u oblasti poljoprivrede, a dogovorena je i uzvratna posjeta.

Delegacija je posjetila i kompanije FMWORD, koja se bavi proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije i primjenom informacionih tehnologija u poljoprivredi, te kompaniju FAMSUN, koja se bavi proizvodnjom silosa i opreme za pripremu hrane za ishranu životinja.

Posjeta Kini je organizovana u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom i Konfucijevim institutom Univerziteta u Banjoj Luci, a domaćini su bili profesori Đangsu univerziteta prof. dr Dragana Ostić i prof. dr Jong Cui.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13727/KINA_POSJETA__6_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13727/KINA_POSJETA__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13727/KINA_POSJETA__5_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13727/KINA_POSJETA__8_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13727/KINA_POSJETA__13_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13727/KINA_POSJETA__16_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13727/KINA_POSJETA__17_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13727/KINA_POSJETA__18_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13727/KINA_POSJETA__19_.jpg