Navigacija
Viber X logo

Centar za obrazovanje na ruskom jeziku uskoro na UNIBL

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Sporazum o saradnji između Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) i Državnog pedagoškog univerziteta ,,Lav Tolstoj” iz ruskog grada Tule, kojim je predviđeno otvaranje odjeljenja Centra za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku i predavanje ruskog jezika, potpisali su 11. oktobra 2023. godine rektori dvije visokoškolske ustanove prof. dr Radoslav Gajanin i prof. dr Konstantin Podrezov.

Kroz Odjeljenje Centra koje će raditi na Univerzitetu u Banjoj Luci planirana je saradnja dva univerziteta u organizaciji obrazovnih programa, kurseva ruskog jezika, polaganja zvaničnih kurseva ruskog jezika, te zajednička organizacija seminara, radionica, konferencija. Svakako, planirana je i uzajamna razmjena nastavnika i istraživačka, te zajednički rad na polju izdavačke djelatnosti.

Rektori su iskazali zadovoljstvo potpisivanjem ovog sporazuma, kojim će se dodatno jačati saradnja na svim poljima između dva univerziteta. Kako je navedeno tokom sastanka, Državni pedagoški univerzitet osnovan je 1938. i danas ima 7500 studenata koji studiraju na 10 fakulteta.

Potpisivanju ovog sporazuma u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci prisustvovali su i: prorektorka za nastavu i studentska pitanja prof. dr Milica Balaban, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka prof. dr Predrag Ćeranić, prodekanica za naučnoistraživački rad i međunarodnu saradnju Filološkog fakulteta Zorana Kovačević, te predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

 Inače, Centar za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku i predavanje ruskog jezika osnovan je 15. marta ove godine od strane Državnog pedagoškog univerziteta ,,Lav Tolstoj” u sklopu međunarodnog projekta Ministarstva prosvjete Ruske Federacije.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13676/7A2414-_2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13676/7A2329.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13676/7A2357-_2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13676/7A2405-_2_.jpg