Navigacija
Viber X logo

​​​​​​​Banja Luka 54 godine poslije zemljotresa

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Događaj „Svjetski dan gradova – 54 godine poslije zemljotresa u Banjoj Luci” biće održan 27. oktobra 2023. godine u 11 časova, u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Tako će u s sklopu navedenog događaja, zakazanog povodom 48 godina Univerziteta u Banjoj Luci, biti održano tematsko predavanje, odnosno radionica „Urbani prostor u uslovima prirodnih rizika – zemljotresi”. U sklopu predavanja prof. dr Mira Mandić sa Studijskog programa geografija govoriće na temu ,,Život u gradovima – prirodni rizici  i postupanje – Kritički osvrt na koncept prostornog razvoja Banje Luke s aspekta seizmičnosti”, dok će mr Snježana Cvijić Amulić, načelnik Odjeljenja za opsevatorsku seizmologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda govoriti na temu „Seizmičnost Republike Srpske/BiH sa akcentom na banjalučki region”.

 Inače „Urbani prostor u uslovima prirodnih rizika – zemljotresi” zajednička je aktivnost Studijskog programa geografija na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, Geografskog društva Republike Srpske i Odjeljenja za opsevatorsku seizmologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

,,Polazeći od činjenice da  urbani prostor predstavlja veliku koncentraciju ljudi i objekata na malom prostoru i da su urbane sredine sve više izložene različitim prirodnim katastrofama, te da se Banja Luka nalazi u trusnoj zoni, smatramo da je informisanje i edukacija stanovništva o karakteru prirodnih rizika, dinamici pojavljivanja i potencijalnoj mogućnosti jačeg seizmičkog  udara naša profesionalna obaveza”, poručili su organizatori.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13734/Banja_Luka_zemljotres.jpg