Navigacija
Viber X logo

Završna konferencija projekta „VIRALˮ

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Završnu konferenciju na kojoj je urađena retrospektiva i usvojen završni izvještaj projekta „VIRALVitalising ICT Relevance in Agricultural Learningˮ  19. jula 2023. godine otvorila je prorektor za međunarodnu u međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milica Balaban.

Koordinator projekta prof. dr Miljan Cvetković u uvodnoj prezentaciji zahvalio je članovima projektnog konzorcijuma i predstavio ostvarene rezultate, a okupljenim na događaju u Rektoratu Univerziteta Banjoj Luci obratio se i prodekan za naučnoistraživački rad i međunarodnu saradnju Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Branimir Nježić.

Kako se moglo čuti tokom ovog događaja, u proteklih 45 mjeseci kroz „VIRALˮ radilo se na jačanju kapaciteta i promociji upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija na kojima se zasniva precizna poljoprivreda, poput meteoroloških stanica, automatskih klopki za praćenje štetnih insekata, senzora za navodnjavanje, poljoprivrednih dronova, kamera za praćenje rasta ploda i drugih. Projekat je rezultovao organizacijom studentskih takmičenja za studente poljoprivrednih fakulteta, virtualnih sajmova, kursa za studente iz oblasti upotrebe IKT u poljoprivredi, te nizom edukativnih radionica i materijala iz ove oblasti. 

Tokom radnog dijela konferencije na Poljoprivrednom fakultetu detaljnije su predstavljena  inovativna rješenja i novi pristupi u radu koji u fokus stavljaju mlade kao nosioce razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivredi.

Podsjetimo, „VIRALˮ je prvi Erazmus+  koordinatorski projekat Univerziteta u Banjoj Luci, a čija vrijednost iznosi 880.000 evra. Projektni konzorcijum čini 17 univerziteta, kompanija i nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Rumunije i Holandije.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13500/IMG_6097.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13500/IMG_6096.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13500/IMG_6098.jpg