Navigacija
Viber X logo

Prof. Lakić na godišnjoj konferenciji Evropske mreže za akademski integritet

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prodekan za naučnoistraživački rad i međunarodnu saradnju Filozofskog fakulteta prof. dr Siniša Lakić, od 12. do 14. jula 2023. godine, učestvovao je na godišnjoj konferenciji Evropske mreže za akademski integritet (ENAI).

Evropska mreža za akademski integritet najveće je evropsko udruženje čiji je cilj promocija akademskog i istraživačkog integriteta na univerzitetskom nivou. Mreža okuplja univerzitete iz 24 evropske države i nekoliko pridruženih članica (Kanada, Indija, UAE) i svake godine održava naučno-stručnu konferenciju. Univerzitet u Banjoj Luci postao je član ENAI-a 2022. godine, a ovo je prvi put da je imao svog predstavnika koji je učestvovao i u radu skupštine, te imao priliku da upozna mnoge kolege sa radom Univerziteta.

Teme izlaganja na konferenciji održanoj u britanskom Derbiju obuhvatale su uobičajene probleme sa kojima se suočavaju svi obrazovni sistemi – plagijarizam, fabrikovanje diploma, falsifikovanje podataka, varanje na ispitima, zaobilaženje istraživačkih normi, ali najveći broj tema je bio posvećen ulozi vještačke inteligencije u univerzitetskom obrazovanju. Naime, značajan broj univerziteta je već objavio institucionalna pravila o upotrebi generatora sadržaja zasnovanih na vještačkoj inteligenciji. Ostvaren je konsenzus da su neka od njih bila prerestriktivna (tj. kompletna zabrana upotrebe) i jednako pogrešna kao i ignorisanje novog fenomena i njegovog ogromnog efekta na obrazovanje.

ENAI je već objavio preporuke kojima se zagovara transparentnost u korišćenju AI alata. Takođe, na konferenciji je zaključeno da je poželjno usvojiti pravila na univerzitetskom nivou koja dopuštaju fleksibilnost na nivou pojedinačnih predmeta. Uz to, svi nastavnici i studenti bi morali biti upućeni u to kako da koriste takve alate na etički način. To se odnosi na poznavanje najbitnijih alata, svjesnost o potencijalno netačnim ili plagiranim proizvedenim sadržajima, propisno referisanje alata, ali i zašto je u kurikulumima bitno naglašavati smisao samostalnog rada kada se on zahtijeva.

Učešće prof. Lakića na konferenciji realizovano je kroz WBC-RRI.NET Horizont 2020. projekat koji je posvećen odgovornom istraživanju i inovacijama na području Zapadnog Balkana i podršku Platforme Vijeća Evrope za etiku, transparentnost i integritet u obrazovanju (ETINED).

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13508/derbyImage.jpg