Navigacija
Viber X logo

Naučno-tehnološki park u Univerzitetskom gradu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Konferencija ,,Mjesto i uloga naučno-tehnološkog parka u inovacionom ekosistemu Republike Srpskeˮ održana je 6. jula 2023. godine u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će uspostavljanje prvog naučno-tehnološkog parka u Srpskoj u Banjoj Luci doprinijeti razvoju, konkurentnosti privrede i njenoj sinergiji sa obrazovanjem, povećanju broja zaposlenih, kao i tome da Republika time stvara uslove da zadrži ovdašnje mlade istraživače.

Višković je istakao da Srpska izgradnjom ovog parka u Univerzitetskom gradu, u okviru Univerziteta u Banjoj Luci, pravi novi iskorak i piše svoju novu istoriju.

„Odobreno je zemljište u okviru navedenog kampusa gdje će se graditi objekat sa nekih 7.500 metara kvadratnih, a na pet etažaˮ, rekao je Višković i poručio da će Vlada finansijski i na sve načine podržati izgradnju i rad ovog parka, te zahvalio UNPD-u za grant od gotovo 550.000 evra u vezi sa izradom projektno-tehničke dokumentacije.

„Isto tako, sa Evropskom bankom imamo ispregovarano 13 miliona evra za gradnju samog objekta za ovaj park. Želja mi je da on što prije bude u funkciji Republike Srpske i od parka očekujem znatne benefite za Republikuˮ, rekao je Višković.

On je pozvao mlade istraživače porijeklom sa ovih prostora da se vrate i učestvuju u razvoju ovdašnjeg naučno-tehnološkog parka.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske doc. dr Željko Budimir rekao je da je projekat uspostavljanja naučno-tehnološkog parka od nacionalnog značaja jer će poslužiti mladim i inovativnim preduzećima i stručnjacima da razviju poslovne modele i time doprinesu razvoju Republike.
„Poslužiće i da se zadrže mladi stručnjaci u Srpskoj i da zaustavimo odliv mozgova iz Republikeˮ, izjavio je Budimir.

On je naveo da se u ovoj fazi radi idejni i glavni projekat ovog parka, koji košta oko 500.000 KM.

„U narednoj fazi, kada budemo počeli izgradnju zgrade u studentskom kampusu Univerziteta u Banjoj Luci i sve ostalo, to će sigurno biti više od 10 miliona KM. U svakom slučaju, park će se raditi u nekoliko faza. To je ideja da se povezuju privreda, nauka i tehnologija, te unapređuje rast ekonomske zajedniceˮ, rekao je Budimir.

Budimir je zahvalio Vladi Srpske, bez koje ovaj projekat ne bi mogao biti realizovan.

„Država stoji iza ovoga, a naši partnerski odnosi sa ovdašnjom privrednom zajednicom su od velikog značaja. Oni treba da u svemu ovome nađu svoje mjesto i da zajedno sa naučno-istraživačkom zajednicom rade na razvoju parkaˮ, istakao je Budimir.

On je ukazao da formiranje parka u okviru studentskog kampusa univerziteta nije slučajno, jer su takve obrazovne institucije najvažniji centar naučno-istraživačke djelatnosti Republike Srpske.

„Ovo je naučno-tehnološki park Republike Srpske i, osim Univerziteta u Banjoj Luci, tu će svoje mjesto naći i Univerzitet u Istočnom Sarajevuˮ, naveo je ministar Budimir.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da će prvi naučno-tehnološki park  biti spona ovdašnje nauke, tehnologije, inovatorstva i privrede.

Gajanin je rekao da je ponosan što će park biti smješten u okviru Univerzitetskog grada.

„Smatramo da je to najbolje mjesto za zgradu i ovaj park. A vezu ovdašnje nauke, tehnologije, inovatorstva i privrede ostvarivaće banjalučki ali i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, kao i svi naučno-istraživački institutiˮ, kazao je rektor Gajanin, te naglasio će naučno-tehnološki park sigurno doprinijeti realizaciji inovacija i naprednih inovativnih ideja u smislu proizvodnje, kao i njihovoj zaštiti.

„Na tom mjestu moći će da se realizuju različiti istraživački projekti koji će imati novu vrijednost, odnosno novi proizvodˮ, rekao je Gajanin.

Direktorka Naučno-tehnološkog parka u Beogradu Gordana Danilović Grković rekla je da se za osam godina u tom parku razvilo više od 200 kompanija. Ona je rekla da te kompanije zapošljavaju 1.500 inženjera i izvoze u 50 zemalja svijeta.

Panel-diskusije

Pored konferencije ,,Mjesto i uloga naučno-tehnološkog parka u inovacionom ekosistemu Republike Srpskeˮ, istog dana u Administrativnom centru održane su i panel-diskusije o temama „Značaj naučno-tehnoloških parkova u razvoju državeˮ i „Važnost programa podrške za razvoj inovacijaˮ.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13471/DSC_2585.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13471/DSC_2586.jpg