Navigacija
Viber X logo

Na PMF-u održana radionica o razvoju i primjeni naprednih materijala

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Radionica na temu razvoja i primjene naprednih materijala i savremenih analitičkih tehnika održana je 7. jula 2023. godine u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci (PMF UNIBL).

Učesnici su imali priliku da prisustvuju predavanjima iz trenutno najaktuelnijih oblasti nauke, koja su održali hemičari sa poznatih svjetskih univerziteta. Profesor Dušan Lošić sa Fakulteta za hemijsko inženjerstvo i napredne materijale Univerziteta u Adelaidu i direktor ARC Graphene Research Huba govorio je o razvoju i modifikaciji grafenskih materijala za primjenu u remedijaciji životne sredine i drugim primjenama.

Istraživački interesi grupe Lošić fokusirani su na grafen i druge napredne materijale i obuhvataju fundamentalne i primijenjene aspekte u nanotehnologiji, hemiji, nauci o materijalima, inženjerstvu, medicini i poljoprivredi. Rezultati istraživanja imaju za cilj da se bave problemima u zdravstvu, životnoj sredini, poljoprivredi i energetici.

Profesor Lošić rukovodilac je istraživačke grupe Lošić i jedan od vodećih svjetskih naučnika u oblasti grafena sa preko 24.000 citata, te brojnim patentima koji su doveli i do pokretanja industrijske proizvodnje ovog materijala. Drugo predavanje o najnovijim trendovima u oblasti elektroanalitičke hemije, koji se odnosi na ispitivanje površinskih pojava na elektrodama održao je Milomir Šuvira, doktorand iz oblasti analitičke hemije na Univerzitetu u Vašingtonu, a na kraju, predavanje je održala i prof. dr Altijana Hromić Jahjefendić sa Međunarodnog univerziteta u Sarajevu na temu primjene mineralnih i nanomaterijala u biomediciskim tehnologijama.

Radionica je završni dio trodnevnog treninga u sklopu koordinatorskog projekta DeepGreenInno na Studijskom programu hemija, gdje su kolege sa partnerskog Međunarodnog univerziteta u Sarajevu prošle obuku iz oblasti pripreme nanoporoznog, aktivnog uglja, te određivanja antioksidativnog kapaciteta kod biljaka izloženih stresu usljed zagađenja toksičnim metalima. Takođe, partnerski tim je prošao obuku o rukovođenju projektima iz programa Evropskog instituta za inovacije i tehnologije, u čemu je Univerzitet  u Banjoj Luci lider u Bosni i Hercegovini sa sedam realizovanih projekata.

Radionici su prisustvovali i prof. dr Zoran Vujković, pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj i prof. dr Milica Balaban, prorektorka za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13487/prva1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13487/druga2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13487/treca3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13487/cetvrta4.jpg