Navigacija
Viber X logo

Informacija sa 95. sjednice Senata

Sjednice SenataUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Senat Univerziteta u Banjoj Luci na svojoj 95. sjednici, održanoj 6. jula 2023. godine,  donio je Odluku o raspisivanju Javnog konkursa za izbor dva člana Upravnog odbora Univerziteta iz reda akademskog osoblja.

Tokom sjednice u Rektoratu Univerziteta, razmotren je i usvojen Prijedlog odluke o usvajanju akademskog kalendara za akademsku 2023/24. godinu, te je predstavljena Informacija o finansijskoj reviziji za 2022. godinu na Univerzitetu. Razmotrena je i Informacija o uvođenju sistema za praćenje zauzetosti učioničkog prostora na članicama Univerziteta u Banjoj Luci, te razmotrena i usvojena Strategija obezbjeđenja kvaliteta.

Senatu je predstavljena i Informacija o održanom prijemnom ispitu za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija, a razmatran je i podržan Prijedlog odluke o nastavnicima i saradnicima u akademskoj 2023/24. godini.

Donesena je i Odluka o raspisivanju konkursa za izbor u akademska zvanja, te odluke o izboru u nastavnička i saradnička zvanja na Ekonomskom fakultetu, Mašinskom fakultetu, Pravnom fakultetu, Poljoprivrednom fakultetu, Prirodno-matematičkom fakultetu, Fakultetu političkih nauka, Filozofskom fakultetu i Filološkom fakultetu.

Takođe, donesena je i odluka o usvajanju Izvještaja Komisije o ocjeni podobnosti teme, kandidata i ispunjenosti uslova za mentorstvo za izradu doktorske disertacije kandidata na Fakultetu političkih nauka. Senat je donio o odluke o davanju saglasnosti na izvještaje komisija o urađenim doktorskim disertacijama i imenovanjima komisija za ocjenu i javnu odbranu kandidata na Medicinskom fakultetu i Filozofskom fakultetu.

Podršku Senata dobilo je i zaključivanje memoranduma o razumijevanju sa Univerzitetom u Havani, te sporazuma o saradnji sa Gruzijskim tehničkim univerzitetom, Mitropolijom dabrobosanskom, te Državnim univerzitetom Šota Rustaveliji, u gruzijskom gradu Batumiju.

Senat je jednoglasno podržao i da se na prijedlog Nastavno-naučnog vijeća Prirodno-matematičkog fakulteta dr Nuno Maulide, redovni profesor u užoj naučnoj oblasti Organska hemija na Univerzitetu u Beču, izabere u zvanje gostujućeg profesora.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13472/4W7A9768.JPG