Navigacija
Viber X logo

Preminuo prof. Dragomir Miličić

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Penzionisani profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci dr Dragomir Miličić preminuo je 25. juna 2023. godine u 86. godini.

Rođen je 21. novembra 1937. godine u Donjem Rakovcu, na teritoriji Maglaja.

Srednju tehničku školu završio je u Banjoj Luci 1957. godine, a Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu 1962. Magistrirao je i doktorirao na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu iz oblasti parnih kotlova. Odbranio je tezu doktorskog rada pod nazivom „Vrednovanje uticajnih faktora na temperaturu plamena primjenom modifikovanog zonalnog proračuna ložišta parnih kotlova”. Postigao je značajne rezultate tokom svog dugogodišnjeg rada u energetskoj privredi (projektovanje, izgradnja, puštanje u probni pogon i eksploatacija termoenergetskih postrojenja) i u naučno-nastavnom radu na fakultetima u Tuzli i Banjoj Luci.

Prvi radni angažman poslije studija započeo je u Tvornici „Natron” Maglaj 1963. godine, a zatim od 1969. do 1975. godine u Termoelektrani Tuzla. U Termoelektrani Ugljevik radio je od 1975. do 1993. godine: na projektovanju, izgradnji i uvođenju u proizvodnju TE „Ugljevik I”, a kasnije i kao generalni direktor. Od 1981, pored rada u termoelektrani Ugljevik, angažovan je i na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Tuzli kao nastavnik, a od 1986. godine i kao dekan fakulteta. Značajan doprinos dao je osnivanju Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Od 1993. godine do 1997. radio u dvojnom radnom odnosu u „Elektroprenosu” kao savjetnik za razvoj EES i na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci kao nastavnik. Od 1997. godine radio je u direkciji ERS na dužnosti direktora za razvoj i investicije ERS. U zasluženu penziju je otišao 2002. godine, ali je angažovanje nastavio na Mašinskom fakultetu u Banjoj Luci i Savezu energetičara RS.

Bio je prvi predsjednik Saveza energetičara Republike Srpske, te je dao značajan doprinos u obrazovanju energetskog kadra u Republici Srpskoj.

Kao autor ili koautor objavio je četiri monografije, od čega su dvije univerzitetske nacionalnog značaja. Objavio je više od 50 naučnih i stručnih radova u časopisima, publikacijama i na naučno-stručnim skupovima.

Poveljom iz 2011. godine izabran je za inostranog redovnog člana Inženjerske akademije Srbije. Dobitnik je brojnih plaketa, nagrada i priznanja.

Komemoracija povodom smrti prof. Miličića će se održati 27. juna 2023. godine u 11.00 sati u amfiteatru Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, a sahrana istog dana u 13.30 časova na Novom groblju u banjalučkom naselju Pobrđe.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13444/Untitled-1__1_.jpg