Navigacija
Viber X logo

Studenti prava pobjednici takmičenja u simulaciji suđenja

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ekipa kluba ABEA Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci pobjednik je VI Moot Court takmičenja „Branko Marinkovićˮ u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava održanom od 27. do 29. aprila 2023. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Naša ekipa se u prvoj rundi takmičila protiv timova „Onoraˮ Pravnog fakulteta u Nišu i tima ,,Mursa Themisˮ iz Osijeka, te ubjedljivom pobjedom ostvarila plasman u polufinale. Polufinalni meč naš tim je igrao protiv tima „Iustitiaˮ Pravnog fakulteta u Nišu i ostvario dalji plasman u finale ovog takmičenja. U finalu su se naši studenti susreli s predstavnicima tima ,,Titus Flavius Orestesˮ iz Bitolja. Nakon dva meča, naši studenti bili su bolji i rezultatom 86 : 64 osvojili zlato. Studenti našeg fakulteta su po prvi put pobijedili na takmičenju„ Branko Marinkovićˮ u Nišu te još jednom pokazali zavidno poznavanje Evropske konvencije za ljudska prava i vještine javnog nastupa.

Tim pravnog fakulteta kluba ABEA činili su studenti Aleksej Indžić, Ana Mirecki i Filip Novaković kao dio tima aplikanata, te Marija Čičić, Dejan Stojaković i Luka Stanar kao dio tima respondenta. Studente su predvodili akademski treneri Dejan Dugić i Nevena Bojanić, takođe nekadašnji studenti Pravnog fakulteta i članovi kluba ABEA, uz podršku viših asistenata Olivere Ševo Grebenar, ma i Igora Popovića, ma.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je ukupno šest ekipa iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pored Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, učesnici su bili i i sa Pravnog fakulteta Univerziteta Sveti Kliment Ohridski iz Bitolja, Pravnog fakulteta Univerziteta Goce Delčev iz Štipa, Pravnog fakulteta Univerziteta Josip Juraj Štrosmajer iz Osijeka te dva tima Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Ekipa Pravnog fakulteta u istom sastavu će učestvovati i na „XVII Regionalnom takmičenju pred Evropskim sudom za ljudska prava”, koje se održava od 12. do 15. maja u Podgorici.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13298/image2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13298/image1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13298/image0-_1_.jpg