Navigacija
Viber X logo

Potpisan sporazum o saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Sporazum o uspostavljanju naučno-istraživačke baze i dugoročne saradnje između Univerziteta u Banjoj Luci, Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske potpisan je 26. aprila 2023. godine u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS).

Sporazum su potpisali rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, dekanica Akademije umjetnosti prof. dr Dragana Purković-Macan i direktorka MSURS prof. dr Sarita Vujković.

Rektor Gajanin kaže da se na ovaj način formalizuje saradnja koja već postoji, ali i podiže na viši nivo, jer će studenti od sada imati nastavnu bazu u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

„Strateško opredjeljenje Univerziteta u Banjoj Luci jeste da poboljšava nivo praktičnog dijela nastave za studente i ovo je jedan od načina da to uradimo, te će Muzej sada biti i nastavna i naučno-istraživačka umjetnička baza“, rekao je rektor Gajanin.

Dekanica Akademije umjetnosti prof. dr Dragana Purković-Macan naglašava da  dobijanjem naučno- istraživačke umjetničke baze, koja se uspostavlja potpisanim sporazumom u Muzeju savremene umjetnosti, Akademija umjetnosti postaje bogatija za izuzetan prostor, ali i literaturu koja će im biti na raspolaganju.

„Ovo je samo kruna odlične saradnje koja postoji i nadamo se da će biti na zadovoljstvo svih, a naročito studenata, jer smo tu zbog njihˮ, rekla je Macanova.

Direktorka Vujković izrazila je zadovoljstvo jer je potpisivanje Sporazuma omogućilo da Muzej postane prva naučno-istraživačka baza u oblasti kulture koja je povezana sa Univerzitetom u Banjoj Luci.

„Na ovaj način ulazimo u novu etapu našeg rada, koji je prvenstveno usmjeren prema studentima i svima koji uče i proučavaju umjetnost, ali i razvijaju kulturu na našim prostorimaˮ, rekla direktorka Vujković.

Inače, važno je naglasiti i to da je cilj potpisivanja sporazuma institucionalna saradnja u naučnom i stručnom smislu, koja je usmjerena na razvoj savremene umjetnosti i visokog obrazovanja u funkciji kulturne politike Republike Srpske. Takođe, ovo je prvi primjer uspostavljanja naučno-istraživačke baze Univerziteta u Banjoj Luci u okviru institucije kulture. Na ovaj način će se omogućiti i zajedničko stručno i organizovano djelovanje na projektima iz oblasti savremene umjetnosti i kulture, koji afirmišu razvoj studentske prakse i njihove edukacije, ali i niz drugih aktivnosti.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13281/GLAVNA_3941.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13281/4071.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13281/7949.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13281/7953.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13281/8003.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13281/8070.jpg