Navigacija
Viber X logo

Partnerstvo na evropskom projektu SUPPORTER

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) partner je na novom evropskom projektu „Osiguranje sportskog obrazovanja kroz inovativne i inkluzivne planove za rodnu ravnopravnostˮ (engl. „SecUring sPORTs Education thRough innovative and inclusive Gender Equality Plans”) – SUPPORTER, finansiranom kroz okvirni program EU za istraživanje i inovacije – Horizont Evropa.

Riječ je o projektu kojim rukovodi Evropska fondacija za nauku iz Francuske, a čija je realizacija počela 19. aprila 2023. godine, sastankom svih 11 partnera okupljenih oko projekta. Među prisutnima bile su i prof. dr Adriana Ljubojević i doc. dr Kristina Pantelić Babić, predstavnice Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjoj Luci, inače zvaničnog partnera na projektu, te dr Anđela Pepić, koja rukovodi Centrom za razvoj i podršku istraživanju UNIBL.

Ovaj projekat, čija je realizacija predviđena od aprila 2023. do septembra 2025. godine, ima za cilj da podrži osam visokoobrazovnih institucija u oblasti sporta iz Centralne i Istočne Evrope da razviju sopstvene intersekcionalne, inovativne, inkluzivne i uticajne akcione planove za rodnu ravnopravnost, a kojim će se eksplicitno adresirati aspekti rodno zasnovanog nasilja i seksualnog uznemiravanja.

Kroz ovaj projekat će se raditi na identifikovanju i dokumentovanju sistemskih izazova s kojima se visokoobrazovne institucije u oblasti sporta u Centralnoj i Istočnoj Evropi suočavaju po pitanju rodne ravnopravnosti i eliminisanja rodno zasnovanog nasilja, razvoju aktivnosti prilagođenih kontekstu tih zemalja i specifičnom okruženju svake partnerske institucije. Plan je i da se jačaju organizacijski kapaciteti sportskih  institucija za adresiranje rodne ravnopravnosti bazirano na intersekcionalnom pristupu. U planu je i da se radi na njegovanju inkluzivne institucionalne kulture kroz razvoj procesa zajedničkog učenja. Među aktivnostima koje su planirane je i umrežavanje i jačanje razmjene iskustava i znanja između sportskih institucija i zajednica u praksi. Cilj je i njegovati rodno relevantne institucionalne, održive i transformativne promjene u sportskim institucijama sa posebnim fokusom na izazov rodno zasnovanog nasilja.

SUPPORTER će nastojati da uključi u procese i širi sportski ekosistem i sportske organizacije iz Centralne i Istočne Evrope i šire, na taj način doprinoseći širim društvenim promjenama.

Pored Evropske naučne fondacije i Univerziteta u Banjoj Luci, partneri u konzorcijumu su Univerzitet u Geterborgu, Istraživački centar jugoistočne Evrope – građansko neprofitno društvo iz Grčke, Univerzitet u Ljubljani, Karlov univerzitet, Nacionalna sportska akademija Vasil Levski iz Bugarske, Litvanski sportski univerzitet, Zapadni univerzitet u Temišvaru, Gruzijski državni univerzitet za nastavu fizičkog vaspitanja i sporta, te Javna ustanova Univerzitet za fizičko vaspitanje i sport iz Moldavije.

Više informacija o projektu dostupno je na sljedećim linkovima:

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13263/SUPPORTER.jpg