Navigacija
Viber X logo

Potpisan sporazum o osnivanju naučnoistraživačke laboratorije

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) prof. dr Radoslav Gajanin i rektor Pekinškog univerziteta za međunarodne studije (BISU) prof. dr Đi Đinbao potpisali su 21. marta 2023. godine sporazum o osnivanju naučnoistraživačke laboratorije.

Prof. dr Radoslav Gajanin pojasnio je da je sporazumom definisana razmjena nastavnika, studenata i saradnika, koja bi se mogla ostvariti naredne godine.

,,Sigurni smo da će sporazum doprinijeti poboljšanju i unapređenju nastave, naročito na Studijskom programu sinologije na našem Filološkom fakultetu, ali i na Katedri za srpski jezik, koji se izučava na Pekinškom univerzitetuˮ, rekao je Gajanin poslije potpisivanja sporazuma u prostorijama Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci.

Šef SP sinologije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci doc. dr Ljiljana Stević navela je da se naučnoistraživačka laboratorija odnosi na projekte u srpskom i kineskom jeziku.

,,Lingvisti sa obje strane će zajedno raditi na istraživačkim projektima u oblasti jezika, književnih djela, ali i kultureˮ, rekla je doc. dr Ljiljana Stević.

U nastavku je održan i sastanak dvije delegacije na kojem je razgovarano o uspostavljanu saradnje. Sastanku su, pored rektora dva univerziteta, prisustvovali i prorektorka za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju UNIBL prof. dr Milica Balaban, dekanica Filološkog fakulteta prof. dr Biljana Babić i generalni sekretar Univerziteta Đorđe Markez, te šef Studijskog programa sinologije doc. dr Ljiljana Stević. U kineskoj delegaciji bili su i generalni sekretar Pekinškog univerziteta za međunarodne studije Li Džen, direktor Kancelarije za razmjenu Ju Gang, dekanica Fakulteta za evropske studije Đang Lu, te direktorka Odsjeka za administraciju BISU Ću Sin.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13184/IMG_9650.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13184/IMG_9728.JPG