Navigacija
Viber X logo

Obilježeno šest godina Fakulteta bezbjednosnih nauka

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom akademijom održanom 6. marta 2023. godine obilježena je šesta godišnjica Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin naveo je da je ovo veoma značajna članica Univerziteta, nastala transformacijom Visoke škole unutrašnjih poslova.

,,Kada je riječ o Fakultetu bezbjednosnih nauka, vlada veliko interesovanje za upis na prvu godinu studija. Tradicionalno, već u prvom upisnom roku, na ovom fakultetu se popune gotovo sva mjesta predviđena za upisˮ, poručio je Gajanin.

Po riječima rektora, Univerzitet veliku zahvalnost duguje vlastima Republike Srpske i Ministarstvu unutrašnjih poslova, zahvaljujući čijoj podršci Fakultet danas raspolaže adekvatnim i opremljenim prostornim kapacitetima.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović ocijenila je da je Fakultet bezbjednosnih nauka uspješan s obzirom na ogroman interes studenata za upis na tu visokoškolsku ustanovu, koji po završetku studija nalaze sigurno zaposlenje.

Ona je rekla da je za Republiku Srpsku važno da obrazuje ljude u oblasti bezbjednosti, te ih priprema za budućnost.

,,Važno je što su oni patriote, ali isto tako važno je da izgrađujemo svoje kapacitete za analitiku i predviđanje određenih stvari jer izgleda da ovaj svijet izgleda ili će izgledati mnogo drugačije. Smatram da je uloga Fakulteta da sprema generacije u tom smislu i da one budu na usluzi Srpskojˮ, rekla je Cvijanovićeva, te rukovodstvu, svim profesorima i studentima Fakulteta bezbjednosnih nauka čestitala godišnjicu i poželjela mnogo uspjeha u budućem radu.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan iskazao je punu podršku Fakultetu bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Kako je naveo, Ministarstvo unutrašnjih poslova ulaže velike napore u obuku svojih kadrova jer samo dobro obučen policajac može dati svoj puni doprinos u očuvanju bezbjednosti Republike Srpske. Po riječima ministra Karana, pokrenute su i aktivnosti za ponovno uvođenje srednje škole unutrašnjih poslova.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske dr Željko Budimir izjavio je da su glavni aktuelni izazovi u svijetu bezbjednosnog karaktera i da je proučavanje te oblasti na Univerzitetu u Banjoj Luci od velikog značaja za Republiku Srpsku.

„Smatramo da to Fakultet bezbjednosnih nauka u Banjaluci radi dobro u naučno-stručnom smislu, zbog čega ćemo nastaviti da ga podržavamo. Posebno podržavamo njegovu saradnju sa Fakultetom bezbjednosti u Beograduˮ, rekao je Budimir.

„Oni koji ovdje studiraju imaju šire poglede, bolje razumiju kontekst istorije i budućnosti, jer se njihovo zanimanje temelji na određenim statusnim pitanjima i Srpske i njene budućnostiˮ, rekao je to predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

,,Ono zbog čega se mladi odlučuju za upis na ovaj fakultet jeste mogućnost zaposlenja u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, a na evidencijama Zavoda za zapošljavanje nema naših diplomacaˮ, navodi dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka prof. dr Predrag Ćeranić.

Kako je naveo, studenti na ovom fakultetu stiču  teorijska znanja iz oblasti kriminalistike, forenzike, krivično-procesnog prava, kao i praktične vještine.

Svečanosti, na kojoj su dodijeljene diplome studentima koji su u proteklih godinu dana uspješno okončali studije na prvom i drugom ciklusu studija, prisustvovao je prorektor za materijalne i ljudske resurse Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Dalibor Kesić, pomoćnica ministra za visoko obrazovanje dr Jelena Starčević, dekani i prodekani članica Univerziteta u Banjoj Luci i drugi gosti. Bila je ovo prilika i da se uruče priznanja svim onim institucijama i pojedincima koji su svojim nesebičnim trudom i zalaganjem doprinijeli razvoju Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13144/FBN__17_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13144/FBN__19_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13144/FBN__4_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13144/FBN__6_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13144/FBN__5_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13144/FBN__20_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13144/Image-1__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13144/FBN__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13144/FBN__9_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13144/FBN__10_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13144/FBN__24_.jpg