Navigacija
Viber X logo

Simulacijom suđenja završena Klinika o ljudskim pravima

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Simulacijom suđenja i dodjelom sertifikata, 25. februara 2023. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, završen je ovogodišnji ciklus Klinike o ljudskim pravima.

Klinika je počela u oktobru prošle godine i trajala je tokom proteklog semestra. Studenti su imali priliku da nauče koja se prava štite Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, te su razvijali vještine argumentovanja i zastupanja pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Klinika je okončana simulacijom suđenja pred Evropskim sudom, gdje su se naši studenti takmičili sa kolegama iz Zenice. Studenti su bili podijeljeni u dvije ekipe – zastupnici aplikanta i respondenta (države).

Studenti su prvo pisali podneske u vezi sa hipotetičkim slučajem povrede prava garantovanih Evropskom konvencijom. Potom su imali usmeno izlaganje i odigrana su dva meča. U prvom meču bolja je bila ekipa aplikanta našeg Pravnog fakulteta, a u drugom ekipa aplikanta iz Zenice. Titulu najboljeg govornika ponijela je Ana Mirecki, studentkinja treće godina na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Sudsko vijeće koje je ocjenjivalo takmičare bilo je sastavljeno od doc. dr Ivane Grubešić sa Univerziteta u Zenici, prof. dr Valerije Šaule sa Univerziteta u Banjoj Luci, kao članova vijeća, i prof. dr Midhata Izmirlije sa Univerziteta u Sarajevu, u svojstvu predsjedavajućeg vijeća.

Klinika je organizovana na pravnim fakultetima Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Zenici, a uz podršku Kancelarije Savjeta Evrope u Bosni i Hercegovini. Šef Klinike na Pravnom fakultetu je prof. dr Ljiljana Mijović, a pored nje, predavači su bili i prof. dr Valerija Šaula, te viši asistenti Olivera Ševo Grebenar, ma i Igor Popović, ma. Klinika se organizovala u okviru projekta Inicijativa za pravnu sigurnost i efikasno pravosuđe u Bosni i Hercegovini – Faza 3, a Pravni fakultet UNIBL prepoznat je kao značajan partner projekta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13121/simulacija_sudjenja__4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13121/simulacija_sudjenja__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13121/simulacija_sudjenja__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13121/simulacija_sudjenja__3_.jpg