Navigacija
Viber X logo

Rektor Gajanin razgovarao sa prof. dr Dmitrijem V. Karnauhovim

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin sastao se 24. februara 2023. godine sa prof. dr Dmitrijem V. Karnauhovim sa Državnog tehničkog univerziteta u Novosibirsku, koji na našoj visokoškolskoj ustanovi boravi u organizaciji Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski domˮ u Beogradu.

Profesor Karnauhov istakao je da je prvi predstavnik Državnog tehničkog univerziteta u Novosibirsku koji je imao priliku da boravi na Univerzitetu u Banjoj Luci i u Republici Srpskoj, te izrazio zadovoljstvo prijemom i interesovanjem kolega i studenata za predavanje „Ruski svijetˮ naspram „Pax Polonicaˮ – ruski i poljski koncepti istorije Istočne Evrope koje je održao 23. februara 2023. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci

Kako je navedeno tokom sastanka rektora Gajanina i prof. Karnauhovog, postoji velika sličnost u organizaciji dva univerziteta, kao i u naučnim oblastima koje se proučavaju. Sagovornici su konstatovali da postoje i brojne mogućnosti za saradnju u budućnosti.

Dogovoreno je da se pristupi pripremi za potpisivanje sporazuma o saradnji između dva univerziteta, a za prve konkretne korake predložena je razmjena predavača i obostrani kratki studijski boravci akademskog osoblja i studenata.

Ovaj sastanak, kojem je prisustvovao dr Georgi Engelhardt, viši savjetnik Ruskog centra, te prorektorka za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr Milica Balaban i viši stručni saradnik za pravnu podršku međunarodnim projektima i programima razmjene Đorđe Kenjalo, bio je prilika i da se razgovara o nadolazećoj posjeti rektora Gajanina Univezitetu Lomonosov i učešću na Evroazijskom kongresu početkom marta.

Inače, Državni tehnički univerzitet u Novosibirsku je svojevrsni centar za strane studente za azijski dio Ruske Federacije, sa posebnim centrima za učenje ruskog jezika, kao i nastavom na engleskom jeziku. Takođe, na ovom univerzitetu realizuju se regionalne studije na kineskom, korejskom i japanskom jeziku.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13119/IMG_3277.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13119/IMG_3307.JPG